KRAFT

– 18 TWh-målet er useriøst

Når regjeringen ikke innrømmer at Enova-målene ikke nås, slutter folk å ta dem seriøst, mener Frps Ketil Solvik-Olsen.

VANSKELIG MÅL: Enova sliter med å nå sitt mål om å gi støtte til 18 TWh fornybar energi og energieffektivisering mellom 2001 og 2011. Bildet viser havvindprosjektet Havsul.
VANSKELIG MÅL: Enova sliter med å nå sitt mål om å gi støtte til 18 TWh fornybar energi og energieffektivisering mellom 2001 og 2011. Bildet viser havvindprosjektet Havsul. Bilde: Havgul
Øyvind LieØyvind Lie
3. mars 2011 - 16:56

Som Teknisk Ukeblad avslørte i går, sliter Enova med å nå målet de har fått av Olje- og energidepartementet om 18 TWh ny fornybar energi og energieffektivisering fra 2001 til 2011.

Les også: Enova sliter med å nå 18 TWh-målet

Hvis Enova skal nå målet, må de få et netto resultat for 2011 på minium 2,5 TWh, siden resultatet ved utgangen av 2010 var 15,5 TWh. Nettoresultatet kommer fram ved å trekke antall kansellerte kontrakter fra antall nye kontrakter. I 2010 var nettoresultatet 1,76 TWh.

Gir ikke opp

I 2009 ble det kansellert 885 GWh, mens det i 2008 ble kansellert 644 GWh. Hvis man som eksempel antar at det i 2011 kanselleres 700 GWh gamle kontrakter, må det inngås 3,2 TWh nye kontrakter for at resultatmålet skal nås.

Selv ikke i rekordåret 2009, da Enova disponerte penger fra regjeringens krisepakke, nådde Enova opp i dette resultatet. Da inngikk Enova kontrakter om 3,03 TWh.

I et intervju med Teknisk Ukeblad i går nekter likevel Enova-sjef Nils Kristian Nakstad å innrømme at målet ikke nås. Han får støtte av Olje- og energidepartementet, som tirsdag sendte ut en pressemelding med tittelen: “Riis-Johansen: Stø kurs mot energimål på 18 TWh".

– Later som

Solvik-Olsen har ingen tro på at Envoa vil nå 18 TWh-målet.

– Det hadde vært redeligere å innrømme at man har kommet langt, men ikke så langt som man ville, istedenfor å late som det går, sier Solvik-Olsen.

Han mener Enova og Enovas eier OED gjør det samme som i Mongstad-saken.

– De tviholder på den politiske ambisjonen for å vise hvor sterkt de vil dette, selv om alle i bransjen ser at det ikke er mulig. De gjør det for å gi inntrykk av at det ikke er dem det står på, men at det er andre som er bremsen. Når det så blir offentlig kjent at målet ikke nås, er det gammelt nytt for de som kan noe om det, slik at de da tror de kan slippe billig unna, sier Solvik-Olsen.

Parallell til 3 TWh

Det samme mener Solvik-Olsen at regjeringen og Enova gjorde når de nektet å gi opp målet om 3 TWh vindkraft i 2010 lenge etter at alle i bransjen visste at det var umulig å nå målet. Men han tror ikke dette er lurt i lengden.

- ET SVIK: Regjeringens overgangsordning i påvente av grønne sertifikat er et svik mot pionerene innen fornybar energi, mener Frps Ketil Solvik-Olsen.
NÅR IKKE MÅLET: Frps Ketil Solvik-Olsen mener regjeringen bør innrømme at Enova ikke når sitt mål på 18 TWh fornybar energi og energieffektivisering. Jannicke Nilsen
– Det betyr at folk til slutt ikke tror på dem. Når man skryter av mål som aldri nås, gidder ikke folk å høre på til slutt, sier Solvik-Olsen, og viser til Kårstø og Riksrevisjonens kritikk av Enovas resultatrapportering.

Riskrevisjonen kom i fjor med knusende kritikk av OED og Enovas praksis med å forholde seg til kontraktsfestede mål og ikke til faktisk oppnådde resultater.

Solvik-Olsen understreker at han ikke er uenig i at man skal støtte energisparing og fornybar energi.

– Men man bør være ærlig, hvis ikke nytter det ikke, sier Solvik-Olsen.

– Desimaler

Statssekretær Sigrid Hjørnegård avviser kritikken.

– Solvik-Olsen er opptatt av desimaler, vi er opptatt av resultater. Vi er på god vei til 18 TWh. Det er et mål som er satt opp for å ha noe å strekke seg etter. Vi vil være veldig nær i hvert fall, om vi ikke når det akkurat, sier Hjørnegård til Teknisk Ukeblad.

SIER JA: Sigrid Hjørnegård (Sp), statssekretær i Olje- og energidepartementet mener at det ikke finnes noe alternativ til et sterkt nett.
GIR IKKE OPP: Statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp) i OED nekter å gi opp Enovas mål om 18 TWh fornybar energi og energieffektivisering i 2011. Kjetil Malkenes Hovland
– Når vi setter opp mål litt fram i tid, er det nettopp for å ha målet klart der fremme. Og så er det ulike faktorer som påvirker akkurat hva tallet blir fra år til år. Slik er jo markedet. Enova har kommet veldig langt på veien til målet. Nå gjenstår det ett år, så det er bare å stå på for å komme nærmest mulig, sier Hjørnegård.

– Målet står fast

– Innrømmer du med dette at der er umulig å nå målet?

– Nei, det er ikke umulig. Det er altfor tidlig å si. Målet står fast, det gjelder dette året også, sier Hjørnegård.

– Men for at målet skal nås, må resultatet bli bedre enn året krisepakken ble lagt fram, i 2009. Er ikke det veldig urealistisk?

– Det er mange ulike faktorer som påvirker resultatene. Jeg sier ikke at det er noen enkel jobb. Men Enova gjør alt som er mulig for å nå målet, og de gjør det på en god måte for å komme nærmest mulig. Det er vanskelig å nå, men det betyr ikke at det er feil, men at man har noe å strekke seg etter for å få så gode resultater som mulig, sier Hjørnegård.

Taktikkeri

– Hva sier du til Solvik-Olsens påstand om at det ligger taktikkeri bak å vente så lenge som mulig med å innrømme at målene ikke nås, for å unngå at pressen skriver om det?

– Nei, dette er absolutt ikke taktikk. Det er å snu det helt på hodet, sier Hjørnegård.

– Så du er fremdeles uenig med Riksrevisjonens kritikk fra i fjor om at rapporteringen med kontraktsfestet energi er misvisende?

–Vi har helt klare mål for Enova, og det er en veldig god måte å styre Enovas pengebruk på. Vi sørger for gode resultater, og det er veldig målbart. Tydelige mål gir oss mest mulig igjen for pengene, sier Hjørnegård.

– Jobber knallhardt

Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad forsvarte i går Enovas arbeid.

VIL BLI TEKNOLOGIEKSPERT: Enova-direktør Nils Kristian Nakstad vil at Enova skal få mer ansvar når det kommer til umodne teknologier. Men da må Olje- og energidepartementet bestemme at dette skal være et mål for statsforetaket.
Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad forsvarte i går Enovas arbeid. JOBBER KNALLHARDT: Enovas administrerende direktør jobber knallhardt for å nå 18 TWh-målet, men kan ikke gi noen garanti om at det vil nås. Jannicke Nilsen

Som svar på kritikken fra Solvik-Olsen gjentar han i dag at det blir et blir krevende å nå målet.

– Vi jobber knallhardt for å komme så nær målet på 18 TWh som mulig, men det er flere usikre faktorer og vi er avhengig av gode prosjekter i markedet. Det gis ingen garantier fra min side. Vi har vært tydelige, og tallene i årsrapporten bekrefter det vi sier, uttaler Nakstad.

Enovas årsrapport for 2010 kan du lese her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.