BYGG

150 milliarder i vedlikeholdsetterslep

Jannicke Nilsen
9. okt. 2007 - 07:55

For fire år siden utarbeidet Multiconsult en rapport som slo fast at offentlige bygninger hadde et vedlikeholdsetteslep på 163 milliarder kroner. I dag er ikke ståa stort annerledes.

Får fortsette

Selv om man har tatt tak i problemet enkelte steder, som i Oslo hvor skoler er rustet opp for milliarder, har forfallet fortsatt andre steder.

- Mange steder har forfallet fått fortsette, i tillegg til at det har vært en kraftig prisvekst i byggenæringen. Derfor er nok etterslepet like stort i dag i nominell kroneverdi, sier NTNU-professor Svein Bjørberg til Aftenposten.

Han beregner det totale vedlikeholdsetterslepet fra kommunal og statlig byggemasse til 150-165 millarder kroner.

Tikkende bombe

I forrige uke skrev Aftenposten at etterslepet ved landets universiteter er på 7,4 milliarder kroner.

- Når vi også inkluderer oppgradering for å tilfredstille innemiljøet, snakker vi om en tikkende vedlikeholdsbombe. Selv om mange kommuner og statlige etater har økt vedlikeholdsbudsjettene noe, er det ikke tilstrekkelig til å redusere etterlepet, konkluderer Bjørberg. Han er også tilknyttet Multiconsult.

Statens byggtekniske etat anslår det totale vedlikeholdsetterslepet til å være på mellom 100 og 150 millarder kroner, men prosjektleder Per T. Eikeland legger til at summen kan være større på grunn av store mørketall.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.