BYGG

132 kilovolt i rumpa

Joachim Seehusen
16. okt. 2006 - 08:00

Det er rett og slett i ferd med å bli fullt under bakkenivå i storbyene. Bare i Oslo tilsvarer vann- og avløpsledningene avstanden Oslo - Roma.

Nå vil Hafslund Nett bruke deler av kloakknettet til å strekke 132 kilovolt høyspentkabler i stedet for å grave egne grøfter.

Begynner med Ris

En strekning på 500 meter på Ris i Oslo blir først ute.

Om alt går som planlagt, vil høyspentkablene kunne trekkes gjennom avløpsnettet tidlig neste år. I strekningen på Ris går avløpet i et lukket system inne i rør og tunneler. Der vil det være forholdsvis enkelt å legge høyspentkabler.

Ikke prøvd før

Hafslund Nett vurderer også en strekning på Abildsø, der kloakken renner åpent.

- Der er det langt mer komplisert, og vi vet ennå ikke om det lar seg gjennomføre, sier prosjektleder Kjell Ødegård til Teknisk Ukeblad.

3 mill. pr. km

Problemene er flere: Kabelen skal tåle avgasser og kjemikalier som renner i kloakken og den må ha tilstrekkelig styrke til å tåle påkjenninger fra til dels store og tunge gjenstander som renner gjennom tunnelsystemet.

Ifølge Hafslunds internavis Nova, koster det opp mot tre millioner kroner per kilometer å grave ned en høyspentkabel.

Hafslund har engasjert Sintef Energiforskning til å vurdere ideen. Der faller tanken i god jord.

Fiber i Tyskland og USA

- Den største vanskeligheten er nok ansvarsforholdet hvis noe skjer når flere etater er aktive i det samme rørsystemet, sier seniorforsker Hallvard Faremo.

Han forteller at Sintef ikke har klart å finne noe sted hvor dette er forsøkt.

- Bare med fiberkabel, men ikke kraftkabel. Både i Tyskland og i USA er de kommet langt med å bruke kloakknettet til å trekke fiber. Det er flere selskaper som har spesialisert seg på slikt.

Ufarlig

Ifølge Faremo er det ufarlig å ha høyspentkabler i kloakknettet.

- Hvis noe skulle gå galt, så er det jo i et jordet system. Det er et sikkerhetsaspekt ved dette, men det går mer på forholdet til andre installasjoner i kloakknettet.

Tror på prosjektet

Problemstillingene med elektromagnetiske felt rundt høyspentledninger forsvinner også om de graves ned.

- Problemet er bare til stede der det er luftlinje og uisolerte kabler. Her vil feltet være inne i kabelen og ikke kunne skade noen, sier Sintef-forskeren.

Faremo tror at om Hafslund Nett lykkes med dette prosjektet, vil selskapet opparbeide seg kompetanse som kan selges til andre. For det er upløyd mark som nå skal gås opp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.