OLJE OG GASS

128 milliarder i statskassa

Statens direkte eierskap i olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel, SDØE, skaffet en netto kontantstrøm på 128,1 milliarder kroner i 2011.
Statens direkte eierskap i olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel, SDØE, skaffet en netto kontantstrøm på 128,1 milliarder kroner i 2011. Bilde: Scanpix
Maiken Ree
28. feb. 2012 - 10:57

2011 ble et gullår for norsk oljeindustri, og Petoro sørget for å putte 128,1 milliarder kroner i statskassa. Det er 24 prosent mer enn i 2010, da kontantstrømmen var 103,6 milliarder kroner.

Økningen skyldes høyere olje- og gasspriser, men ble noe motvirket av lavere produksjon og økte driftskostnader. Dermed blir 2011 et av de beste årene for den norske stat, selv om kontantstrømmen til staten har vært enda høyere tidligere år.

Øke reserver

I tillegg fikk staten tillagt reserver på 601 millioner fat oljeekvivalenter, som er den største reserveveksten siden Ormen Lange-funnet i 2003. Det betyr at Petoro kan fortsette på dagens produksjonsnivå, omtrent en million fat oljeekvivalenter, de neste ti årene.

– Etter flere år med svært lav reserveerstatning er det oppløftende å kunne legge 601 millioner fat til våre reserver. Det tilsvarer nesten et Norne-felt og representerer en reserveerstatning på 160 prosent, sier administrerende direktør i Petoro, Kjell Pedersen, i en pressemelding.

Økt utvinning gir mest

Det er feltene Johan Sverdrup og Skrugard/Havis som dominerte funnstatistikken i fjor, og Petoro var med på begge. Men Pedersen understreker at tre firedeler av reservetilførselen fortsatt kommer fra økt utvinning fra modne felt.

Les også: Aldous truer økt utvinning

– Vi må passe oss fra å tro at vi har knekt koden for de modne feltene, og at alt er kommet på skinner. Tre firedeler av reservetilførselen i SDØE i fjor skyldes beslutningene om å investere i gasskompresjon på feltene Troll og Åsgard. Også dette er gledelige og fornuftige beslutninger, og vil øke gassavsetningen over tid. Men de representerer ikke et gjennombrudd for den betydelige større utfordringen det er å øke oljeutvinningen fra de modne feltene. Mindre enn 20 prosent av våre øke reserver i 2011 kan tilskrives det siste, sier Pedersen.

Les også:

Tror på flere funn i Skrugard-området

Nordsjøen prioriteres: Nord-Norge må vente

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.