11 kilometer av Trollstigen er uten mobildekning - det har flere ganger ført til problemer ved ulykker

Et eget nødnett kan bli løsningen.

En 11 kilometer lang strekning på Trollstigplatået er helt uten mobildekning. Det skaper problemer hver gang det skjer uhell eller ulykker på den kjente turistvegen.
En 11 kilometer lang strekning på Trollstigplatået er helt uten mobildekning. Det skaper problemer hver gang det skjer uhell eller ulykker på den kjente turistvegen. Bilde: Paul Kleiven / NTB scanpix
Kjell Herskedal
25. mai 2018 - 07:55

Senest i pinsa var det en ulykke med fem skadde. Da var nærmeste mulighet for varsling på mobiltelefon fire kilometer fra ulykkesstedet.

 11 kilometer

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har anmodet vegeieren, Møre og Romsdal fylkeskommune, om å løse telefonproblemene på Trollstigen. Fylkesmannen viser til at 700.000 turister besøker Trollstigen i løpet av en sommer. Fortsatt mangler det mobildekning på 11 kilometer av den nasjonale turistvegen – fra Trollstigen mot Valldal.

– Ut fra et sikkerhetshensyn er ikke dette holdbart, fastslår Fylkesmannen.

Teleselskapene vil ikke ta regningen. De har regnet ut at full mobildekning i området vil koste 70 millioner kroner. Finansieringen blir vanskelig.

 Nødnett som i tunneler

Samferdselssjef Arild Fuglseth i Møre og Romsdal opplyser at det arbeides med ulike løsninger for å få finansiert en utbygging av mobilnettet.

 <i>Foto: Kjell Herskedal</i>
Foto: Kjell Herskedal

– Trollstigen er en av 18 nasjonale turistveger i Norge. Mobildekningen har ikke vært en del av denne utbyggingen. Som vegeier mener vi at det er viktig at trafikantene har mulighet for å varsle dersom det skjer noe, sier Fuglseth.

Han opplyser at fylkeskommunen ser på en mulighet for å få på plass nødtelefoner på strekningen.

– Vi ønsker politisk tilslutning til å montere nødnett-terminaler slik som det er vanlig å bruke i tunneler. Dette alternativet vil gi en beredskap og sikkerhet på linje med den som er i de lange tunnelene i fylket, sier samferdselssjefen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.