ARKIVNYHETER

10 millioner til vertikalmøller

TESTMØLLE: Selskapet Vertical Wind utvikler vertikale vindmøller. Dette er Ericsson Tower Tube, et testprosjekt som kombinerer vindkraft og basestasjoner for mobiltelefoni. Nå skal selskapet bygge fire testmøller på 200 kW hver, med 10 millioner statlige kroner i ryggen.
TESTMØLLE: Selskapet Vertical Wind utvikler vertikale vindmøller. Dette er Ericsson Tower Tube, et testprosjekt som kombinerer vindkraft og basestasjoner for mobiltelefoni. Nå skal selskapet bygge fire testmøller på 200 kW hver, med 10 millioner statlige kroner i ryggen. Bilde: Ericsson/Vertical Wind
Kjetil Malkenes Hovland
24. juni 2009 - 15:11

– Vi skal bygge fire testmøller i Falkenberg med kapasitet på 200 kW, med 40 meters tårn og 25 meter lange vinger, sier prosjektleder Bjørn Hellstrøm til Teknisk Ukeblad.

Med nær 10,2 millioner kroner i støtte fra Energimyndigheten i ryggen håper det svenske selskapet Vertical Wind å kunne utvikle de vertikale vindmøllene sine videre, og etter hvert bli konkurransedyktige med vanlige turbiner. De første fire turbinene på til sammen 800 kW kapasitet installeres i høst og er i drift høsten 2010.

– Snart megawatt-møllerVERTIKAL: Dagens vertikale vindmøller er små i forhold til vanlige turbiner. Men innen få år kan de få en kapasitet på flere megawatt og konkurrere, mener svenske Vertical Wind. Nå får de 10,2 millioner kroner fra Energimyndigheten til en testpark på fire 200 kW-turbiner.
– Snart megawatt-møllerVERTIKAL: Dagens vertikale vindmøller er små i forhold til vanlige turbiner. Men innen få år kan de få en kapasitet på flere megawatt og konkurrere, mener svenske Vertical Wind. Nå får de 10,2 millioner kroner fra Energimyndigheten til en testpark på fire 200 kW-turbiner.

– Snart megawatt-møller

– Dette er vårt steg mot å bygge megawatt-møller og kommersielle verk. Med 800 kW til sammen kan vi teste under realistiske forhold, sier Hellstrøm.

Tårnene med vertikale rotorer er mindre enn vanlige vindturbiner, og passer ifølge Hellstrøm bra på steder hvor man ikke får tillatelse til å oppføre noe større. Turbinene går også stillere, siden vingene går langsommere enn på andre turbiner. Energimyndighetens støtte på 10,2 millioner svenske kroner utgjør 45 prosent av kostnadene ved testparken.

– Fantastisk mulighet

– Dette er en fantastisk mulighet til å teste prosjektet. Prototypene vi har bygget til nå har vært på 10-12 kW. Med denne støtten har vi sjanse til å utvikle dette videre, sier Hellstrøm.

– Hvor store kan møllene bli?

– Teoretisk sett kan man bygge dem så store man vil. Det er snakk om utviklingstid. Om tre år er de noen megawatt, spår Hellstrøm.

Helt ny teknikk

Selskapet Vertical Wind ble startet i 2002 av ansatte ved avdeling for elektrisitetslære ved Uppsala universitet, selskapet Energy Potential og Uppsala universitets Utveckling. Målet var å gjøre vindkraftforskningen ved universitetet om til industri. Nå er de flere titalls ingeniører.

Teknikken med direktedrevne generatorer på bakken er helt ny, ifølge Energimyndigheten. Prosjektet er spesielt interessant fordi det ”har forutsetninger for å senke kostnadene fra elproduksjon fra vind,” skriver etaten i en pressemelding.

– Det er morsomt at forskningsresultat och svensk ingeniørkunst brukes av energiselskaper. Jeg håper at myndighetens støtte hjelper selskapene videre i utviklingen mot det store vindkraftmarkedet, sier generaldirektør Tomas Kåberger i pressemeldingen.

Mer solide

Selskapet Vertical Wind fremhever at vertikale vindmøller har langt færre mekaniske deler som kan gå i stykker og derfor gir mindre utgifter og lengre driftstid for utbyggerne.

På kort sikt ser Vertical Wind et marked hos mindre energiselskaper og grunneiere.

– På lengre sikt vil vi konkurrere med vanlige vindmølleparker, sier Hellstrøm.

Testparken i Falkenberg skal drives i samarbeid med E.On og Falkenberg Energi.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.