INDUSTRI

1. nyttårsdag flyttet deler av Australia 1,8 meter mot nordøst

Delstatene Victoria og New South Wales lanserte 1. nyttårsdag en oppdatering av de offisielle GPS-posisjonene til veier og eiendommer for å kompensere for bevegelsene til de tektoniske platene.

Australia ligger på en av de tektonske platene som beveger seg raskest. Det skaper utfordringer for satellittnavigasjon.
Australia ligger på en av de tektonske platene som beveger seg raskest. Det skaper utfordringer for satellittnavigasjon. Антон Балаж
Av Thomas Djursing, Ingeniøren.dk
3. jan. 2020 - 19:00

Når du bor oppå en av de tektoniske platene som forflytter seg raskest i verden, kan du ikke bare la ting skure og gå. I hvert fall ikke hvis man drømmer om selvkjørende biler og GPS-styrt landbruk, slik som australierne gjør.

I takt med at den australske platen har flyttet seg mot nordøst med syv centimeter i året, har australiernes GPS-markering i Google Maps og andre lokaliseringstjenester blitt stadig mindre presise.

Les også

Aker Solutions med kraftig økning: 1,1 milliarder før skatt

Ikke oppdatert siden 1994

Australia har ikke oppdatert GPS-posisjonene sine siden 1994, så GPS-plasseringen på et digitalt kart har blitt stadig mer unøyaktig.

Prikken i Google Maps er korrekt plassert, men det underliggende kartet er 1,8 meter for langt mot sørvest.

Dette skal det nå endres på.

For noen år siden besluttet den australske regjeringen at landet skulle jobbe for en ultra-presis GPS-tjeneste. Et av de avgjørende skrittene ble tatt ved overgangen til det nye året, da delstatene Victoria og New South Wales sendte ut en oppdatering av samtlige offisielle GPS-posisjoner, slik som veier, eiendommer og geografiske fikspunkter, slik at de er korrigert for avviket på 1,8 meter, skriver The Sydney Morning Herald.

Jakter presisjon på 10 centimeter

Resten av landet har lovet å følge opp innen juni, og da vil også de gjennomføre den samme manøveren – altså en justering på 1,8 meter mot nordøst. At alle kan følge den samme justeringen skyldes at Australia er plassert på én og samme tektoniske plate. Hele landet flytter seg dermed i samme tempo og i samme retning.

Den australske regjeringen har investert ca. to milliarder norske kroner i oppgraderingen av Australias GPS-presisjon. Målet er en presisjon ned til 10 centimeter. For å lykkes med det, er man i ferd med å bygge GPS-stasjoner flere steder i landet, og Australia planlegger også å sende opp to satellitter.

Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren.

Vang 20240206. Egen landingsplass for helikopter på Skutshorn i Vang i Valdres. Fjellpartiet er under kontinuerlig overvåking for å registrere bevegelser i det. Bakgrunnen er at et større fjellskred fra Skutshorn kan forårsake en flodbølge som kan ramme bebyggelse langs Vangsmjøse.Foto: Tore Bergeng / NVE / NTB
Les også

Fjell i Valdres overvåkes 24/7 i frykt for flodbølge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.