KRAFT

– Tomme magasiner en fallitterklæring

Øyvind LieØyvind Lie
13. jan. 2011 - 08:58

Rådgiver Svein Roar Brunborg har foreslått at kraftleverandørene må straffes økonomisk hvis vannmagasinene går tomme. I dag har ikke kraftselskapene noen insentiver for å unngå dette bortsett fra tapt omdømme og at de vil stå uten kraft å selge til kundene sine.

Les også: – Straff kraftselskapene for tomme magasiner

Fallitterklæring

Riis-Johansen har ennå ikke bestemt seg for om han mener Brunborgs idé bør gjennomføres.

– Hvis et kraftselskap står uten vann til produksjon utpå vårparten, er det en fallitterklæring for selskapet. Da har selskapet sviktet sin oppgave som ansvarlig samfunnsaktør, i tillegg til oppgaven som kommersiell aktør, sier energiminister Terje Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad.

– Så i utgangspunktet legger jeg til grunn at kraftselskapene legger inn tilstrekkelige sikkerhetsmarginer for å sørge for at de kan levere strøm helt fram til nytt vann kommer på plass, sier Riis-Johansen.

Les også: – Energisertifikater kan hindre nedtapping

Gjennomgang

Men energiministeren varsler at spørsmålene vil bli vurdert.

– Nå er vi i ferd med å få to ekstremår. Det vil selvsagt være naturlig for meg å få en ordentlig gjennomgang også av de spørsmålene du nevner etter at vinteren er over, sier Riis-Johansen.

Han ønsker ikke nå å gi noen vurdering av hva som er best av Brunborgs forslag om økonomisk straff til energiselskapene, Einar Hopes innspill om energisertifikater og EBLs gamle forslag fra etter krisevinteren i 2002/2003 om å innføre energiopsjoner i produksjon.

– Jeg kommer selvsagt til å gå gjennom dette mer konkret når vinteren er over, sier energiministeren.

Samfunnsansvar

– Så det er altså ikke sikkert at det blir noen endringer i det hele tatt?

– Som sagt legger jeg til grunn at selskapene også tar samfunnsansvar og sørger for å ha en helhetlig vurdering knyttet til magasindisponeringen. Hvis konklusjonen etter denne vinteren er at de ikke har det, så må vi vurdere det, sier energiministeren.

Les også: Magasinene tappes saktere

Tappes saktere

NVE la i går ettermiddag fram sine ukentlige tall som viste at fyllingsgraden i norske vannmagasiner for uke 1 var 42,8 prosent. Gjennom uka gikk fyllingsgraden ned med 2,5 prosentpoeng mot 2,8 prosentenheter uka før.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Medianverdien for fyllingsgraden på tilsvarende tidspunkt for årene 1990-2007 var 69,8 prosent og minimumsverdien 46,4 prosent.

– Vi ser nå en betydelig import av elektrisk kraft. Høye strømpriser her i landet gjør eksport til Norge attraktivt. Det er fremdeles en stram situasjon og magasinene har svært lav fyllingsgrad, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en pressemelding.

Les også: Mangler gode NVE-kandidater

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.