KRAFT

Magasinene tappes saktere

POSITIVT: Vassdrags- og energidirektør Agnar Aas er glad for at kraftmagasinene tappes saktere ned som følge av lavere forbruk og høyere import.
POSITIVT: Vassdrags- og energidirektør Agnar Aas er glad for at kraftmagasinene tappes saktere ned som følge av lavere forbruk og høyere import. Bilde: Mona Sprenger
Øyvind LieØyvind Lie
5. jan. 2011 - 14:48

I løpet av uke 52 sank fyllingsgraden i kraftmagasinene med 2,8 prosentpoeng. Uka før var nedgangen 3,2 prosentpoeng, viser tall fra NVE.

Ved utgangen av uke 52 var fyllingsgraden 45,3 prosent. Medianverdien for fyllingsgraden på samme tidspunkt for årene 1990-2007 var 71,6 prosent og minimumsverdien var 49,6 prosent.

Les også: – Straff kraftselskapene for tomme magasiner

Økt import

Høy produksjon og lavere forbruk i Norges naboland førte i samme periode til økt norsk import. Nettoimporten av kraft til Norge økte fra 241 i uke 51 til 449 GWh i uke 52, ifølge NVEs ukentlige kraftsituasjonsrapport.

Flere svenske kjernekraftverk har vært ute til revisjon i høst og vinter, men i midten av uke 51 kom det siste av kjernekraftverkene i drift. Kapasitetsutnyttelsen i svensk kjernekraft er nå hele 96 prosent. Det har bidratt til økt nettoimport fra Sverige til Norge.

Den norske kraftproduksjonen sank i samme periode med 14,4 prosent til 2.737 GWh.

Les også: – Energisertifikater kan hindre nedtapping

– Positivt

– Det er positivt at høy import og lavere forbruk gjør at nedgangen i magasinfyllingen den siste uka er mindre enn tidligere, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en pressemelding.

Likevel påpeker han at kraftsituasjonen i Sør- og Midt-Norge fremdeles er stram.

– NVEs beredskapsgruppe, som ble nedsatt før jul, vil fortsette å følge kraftsituasjonen nøye utover vinteren, sier Aas.

Les også: – Kraftselskapene har ikke kontroll

Høye priser

Men kraftprisene i Norge er fremdeles høye. Sammenlignet med samme periode i 2009 er prisene ifølge NVE omtrent doblet. I Nord- og Midt-Norge sank spotprisene med 8 prosent fra veke 51 til 52. Snittet for uka var rundt 67,8 øre/kWh.

I de tre sørligste elspotområdene var det en stigning i prisene på mellom 2 og 5 prosent. Ukesnittet var 69,6 øre/kWh i Vest- og Øst-Norge. Sørvest-Norge hadde de laveste prisene i Norge med et ukesnitt på 61,6 øre/kWh.

Les også: Ordfører frykter rasjonering

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.