TEKNISK UKEBLAD

Ti saker fra sist uke du bare må få med deg

Det er lett å gå glipp av litt av innholdet vi leverer, om du ikke besøker oss hver eneste dag. Her er ti ting jeg vil anbefale som lesestoff i helga.

Tradisjonelt har Heimevernet sjelden vært først ute med nytt utstyr og har måttet finne seg i å arve mye av det brukt fra Hæren. Det bildet endrer seg.
Tradisjonelt har Heimevernet sjelden vært først ute med nytt utstyr og har måttet finne seg i å arve mye av det brukt fra Hæren. Det bildet endrer seg. Eirik Helland Urke
28. feb. 2021 - 21:07

De siste dagene har TU, Digi og Inside Telecom publisert langt over 100 artikler, pluss videoer og to podkaster. Du har sikkert ikke fått med deg alt. 

Å velge ut bare ti av disse som en anbefalt helgelektyre, er egentlig en umulig oppgave. Men jeg prøver likevel. Her er fem saker for abonnenter og fem saker som kan leses av alle, fra de siste sju dagene hos oss:

  1. ENERGI: Slik kan sokkelen bli elektrisk uten kraft fra land (abonnement). Diskusjonen går høyt om hvordan Norge kan få nok strøm til all ny industri som planegges, og samtidig sende strøm fra land ut til sokkelen. Det siste er ikke teknisk nødvendig: Oljeindustrien kan elektrifiseres uten kraft fra land. Spørsmålet er om det blir lønnsomt, sier Sintef-forsker Magnus Skinlo Thomassen.

  2. FORSVAR: Nye gadgets i Heimevernet: Monterer nettbrett på steroider i nye feltvogner. Tradisjonelt har Heimevernet sjelden vært først ute med nytt utstyr og har måttet finne seg i å arve mye av det brukt fra Hæren. Det bildet endrer seg. Vi var på Elverum for å se nærmere på det nye sambandsutstyret.

  3. IT-SIKKERHET: Tietoevry ble rammet av løsepengevirus, og var åpne om problemene (abonnement/Digi). Det vil ta tid å gjenopprette systemene. Mandag ble selskapet utsatt for et alvorlig angrep med skadevare, som låste ned kundedata med sterk kryptering. Det er første gang IT-leverandøren er rammet av løsepengevirus. Overfor Digi forteller selskapet om de seks fasene de skal igjennom for å komme på beina igjen.

  4. ELBIL: Så mye strøm brukte elbilene i fjor: Knapt målbart på Norges strømstatistikk. Ladbare biler sto for 0,53 prosent av det totale forbruket, ifølge Statkrafts ladeselskap Mer. Norsk elbilforening anslår at andelen lå på 0,6 prosent.

  5. ENERGI: Statnett og Tibber brukte hundrevis av panelovner til å regulere strømnettet (abonnement). Fleksibiliteten ble solgt inn i strømnettet. – Testene viser at konseptet fungerer. På Østlandet har man ikke mye regulerbar vannkraft og stor industri, som vanligvis er kildene til fleksibilitet. Derfor er det viktig med tilgang på fleksibilitet fra andre kilder, sier Kari Dalen, seniorrådgiver i Statnett.

  6. FORSVAR: Samme dag som Ørland fikk besøk av amerikanske bombefly, reiste norske kampfly ut på nytt Nato-oppdrag. Fire norske F-35A kampfly fra 332 skvadron overtar neste uke bevoktningen av luftrommet over Island, på vegne av Nato.

  7. FORBRUKER: Helt uten forvarsel ble NTNU-prosjektet kastet ut av Garmins klokkeunivers (abonnement/Digi). NTNU-prosjektet tok i sin tid sikte på å forebygge hjerte- og karsykdom og tidlig død gjennom å fremme fysisk aktivitet for folk flest via en smart app.

  8. OLJE: Det er slett ikke sikkert at oljeindustrien skal trappes ned. Også denne gangen kan det vise seg fornuftig å investere motsyklisk. I Norge er det gode grunner til å trappe opp letevirksomheten, skriver økonomiprofessor Øystein Noreng i denne analysen.

  9. INDUSTRI: Herøya alene vil trenge over 6 TWh med ny batterifabrikk på området (abonnement). – Jeg stiller meg tvilende til at vi har nok kraft. Det blir kraftunderskudd om vi ikke gjør noe, sier lederen for Herøya Industripark til TU – mens Statkraft hevder de har nok strøm.

  10. COVID-19: FHIs vaksineberegninger gjøres på Norges aller kraftigste datamaskiner. Uninett Sigma2 forvalter de nasjonale superdatamaskinene i Norge, inkludert den relativt nye Betzy, som er den kraftigste av dem alle (Digi). 

Til slutt: Lytt gjerne på våre to podkaster denne uka:

God helg!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.