KRAFT

NTNU skroter flytende havvindmølle

Den skulle flyte i havet utenfor Bjugn. Nå er planene om å overta det havarerte EU-prosjektet avlyst.

Avlyst. Flere norske aktører har nijobbet for å få denne flytende forskningsvindmøllen installert i havet utenfor Bjugn.
Avlyst. Flere norske aktører har nijobbet for å få denne flytende forskningsvindmøllen installert i havet utenfor Bjugn. Bilde: Dr Techn. Olav Olsen
25. mars 2015 - 16:29

I lang tid har NTNU, i samarbeid med Sintef og forskningsprosjektet FLEXWT, jobbet for å overta et EU-prosjekt med en flytende havvindmølle dedikert til forskning.

Havvindmøllen i EU-prosjektet HiprWind skulle levere åpne data til forskere, som vanligvis sliter med å få tilgang på data fra vindmøller eiet av kommersielle selskaper, som for eksempel Hywind.

I dag sendte NTNU ut varsel om at havvind-prosjektet ikke blir noe av.

Les også: Ny kunstig lagune skal forsyne 155.000 hjem med strøm

For vanskelig

– Vi er oppriktig lei oss, for dette var noe vi virkelig ønsket å gjennomføre. Vi har arbeidet hardt og målrettet for å lykkes, men kan ikke lenger se at det er mulig, sier tidligere NTNU-rektor og prosjektleder Torbjørn Digernes fra FLEXWT.

Årsaken til at partene har valgt å nedlegge arbeidet med å få havvindmøllen overført til Norge, skal være at prosessen ble for komplisert.

Konsortiet bak HiprWind skulle opprinnelig sjøsette den flytende vindmøllen på femti meters dyp i den spanske Biscaya-bukten sommeren 2013. EU-prosjektet havarerte da den største industripartneren, spanske Acciona, trakk seg ut i kjølvannet av finanskrisen.

Les også: Norsk selskap installerer USAs første havvindpark

Her i Norge skulle forskningsprosjektet FLEXWT innlemme fundamentet til havvindmøllen i prosjektet. Fundamentet ligger i dag halvbygget på et verksted i Avilles i Spania. Planen var å skaffe ny turbin og tilpasse nytt tårn til flyteren, før vindmøllen skulle installeres utenfor trøndelagskysten allerede kommende høst.

– Både HiPRWind og FLEXWT-partnerne har lagt betydelig innsats og store ressurser inn i realiseringen av et felles prosjekt. Men integrasjonen mellom prosjektene har vist seg mer utfordrende enn vi forventet, sier Digernes i meldingen.

Les også: Denne næringen eksporterte for 8 milliarder - kan den ta av i Norge?

Ikke designet for Norge

HiprWind ble opprinnelig designet for spansk farvann. Det skal blant annet ha vært betydelige utfordringer med å planlegge og samkjøre tilpasning av turbinen til norske forhold.

I tillegg skal det spanske verkstedet i Avilles, som har bygget det halvferdige HiprWind-fundamentet, ha sagt tydelig i fra at de ikke har kapasitet til å gjøre jobben ferdig innen prosjektets tidsfrister.

Les også: – Lavere frekvens kan gjøre vekselstrøm bedre enn likestrøm også på lange avstander

Skuffet

– Vi er skuffet. Vi har jobbet svært mye med dette fundamentet, og hadde vært veldig hyggelig å se den flyte i norsk farvann. Men vi så at det var mange skjær i sjøen for dette prosjektet, sier Dagfinn Sveen i Dr. Techn. Olav Olsen, som har designet HiprWind-fundamentet til Teknisk Ukeblad

Ifølge NTNU har prosjektet arbeidet under knappe tidsrammer, og det skal ikke ha vært mulig å samkjøre tidsplanene for design, verifikasjon og "framstilling av installasjonen".

Avgjørelsen ble tatt av styret for planlegging av det såkalte FLEXWT-prosjektet den 23. mars.

Norske partnere i samarbeidsprosjektet har vært NTNU, SINTEF Energi og MARINTEK. Norges Forskningsråd skulle bidra med forskningsstøtte til prosjektet.

Les også:

Statoil lokker kinesisk turbingigant til storstilt havvind-prosjekt i Norge

Erstatter fem vindmøller med tre nye - nær dobler produksjonen

Det ble bygget mer vindkraft enn gass og kull til sammen i EU i fjor  

 

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.