KRAFT

Erstatter fem vindmøller med tre nye - nær dobler produksjonen

Bytter ut vindmøllene sju år før levetiden går ut.

10. mars 2015 - 13:28

Flere norske vindparker nærmer seg pensjonsalder.

For første gang i Norges relativt korte vindkrafthistorie blir fullskala vindmøller i en norsk vindmøllepark tatt ned og skiftet ut med nye.

Etter å ha snurret 13 år i det værharde landskapet i Vågsøy kommune i Sogn og fjordane, med stor slitasje og mange driftsproblemer, skiftes de fem vindmøllene i Mehuken I ut med splitter nye vindturbiner.

Utskiftning av vindturbinene i Mehuken I er den første fornyelsen av en norsk vindpark, sett bort i fra utskiftning av to små vindmøller i Åsen vindpark i Time i Rogaland.

Her ble to små 100 kW-turbiner skiftet ut til fordel for 800 kW-turbiner i 2011/2012.

Det er første gang vi tar ned ordentlig store, moderne vindturbiner i Norge og skifter dem ut med nye, sier rådgiver Andreas Thon Aasheim i den norske vindkraftforeningen Norwea.

Les også: Enova advarer: Slik må du ikke installere varmepumpen

Vindhastighet: 85 m/s

De fem vindmøllene, hver på 850 kW, er fra danske Vestas, ble satt opp i 2001 og har en opprinnelig levetid på tjue år.

I løpet av levetiden har turbinene blant annet gjennomgått ekstremværet Dagmar i 2011 med en vindhastighet opp mot 84,8 m/s.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vindturbinene har stått plassert et sted hvor både turbulens og vindhastighet har vært svært høy. Dette har gitt stor slitasje. Nå fortjener de rett og slett en pensjonisttilværelse i bedre klima, sier daglig leder Olav Rommetveit i eierselskapet Kvalheim Kraft.

I juli i fjor ble de fem Vestas-turbinene demontert og fraktet bort. Grunnarbeid og fundamentstøping ble utført i fjor høst. Til sommeren kommer de tre store, nye turbinene fra Enercon (2,3 MW)

Les også: Denne næringen eksporterte for 8 milliarder - kan den ta av i Norge?

Ett og ett tårn ble demontert og fraktet på spesialkjøretøy ned til havna i Måløy.
Ett og ett tårn ble demontert og fraktet på spesialkjøretøy ned til havna i Måløy.

Selger vindmøllene på nett

Demonteringen av de gamle turbinene tok seks uker. Ett og ett turbinblad, og en og en tårnseksjon ble fraktet ned til havna i Måløy med et spesialkjøretøy, sier Rommetveit til Teknisk Ukeblad.

Der de gamle Vestas-turbinene hadde et tårn på 49 meter og et "vingespenn" på 52 meter, får de nye turbinene et tårn på 64 meter og en rotordiameter på 71 meter.

De fem gamle turbinene er solgt til Windbrokers for en ukjent sum. Tre av dem ligger fortsatt ute til salgs til høystbydende.

Vindturbinene kan fint leve ut levetiden i andre værforhold enn i Mehuken vindpark, sier Rommetveit.

Les også: Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften

Færre turbiner, mer elektrisitetEtt og ett rotorblad ble fraktet til havna i Måløy på spesialkjøretøy.
Færre turbiner, mer elektrisitetEtt og ett rotorblad ble fraktet til havna i Måløy på spesialkjøretøy.

Færre turbiner, mer elektrisitet

Utskiftningen fører til at den samlede elektrisitetsproduksjonen øker kraftig, i det som til sommeren blir vindparken Mehuken III.  

De fem gamle vindmøllene produserte i snitt 12 gigawattimer (GWh) i året. Når vi monterer og setter i drift de tre nye vil de tilsammen produsere 21 GWh, nær det dobbelte, sier Rommetveit.

Svært høye driftskostnader, som følge av en mengde havarier på ulike komponenter, som for eksempel generator, er ikke den eneste årsaken til at Kvalheim kraft velger å fornye vindparken.

I tillegg til økt el-produksjon får operatøren ekstrainntekter for merproduksjonen gjennom det norsk-svenske el-sertifikatmarkedet.

Når de gamle turbinene ville fylt tjue år, altså i 2021, får vindparken el-sertifikatinntekter for hele produksjonen til Mehuken III.

Med dagens sertifikatpriser ville inntektene fra Mehuken III beløpt seg til 2,7 millioner kroner.

En annen årsak til utskiftningen er at reduserte driftskostnader fordi operatøren kan kutte ned på antall servicepersonell når alle turbinene nå kommer fra samme produsent.

Vi driver to vindparker rett ved siden av hverandre. Vi har to faste servicefolk fra Enercon som driver vedlikehold på turbinene i Mehuken II, og egne servicefolk på Vestas-turbinene. Nå får vi brukt det faste Enercon-teamet i begge vindparkene, sier Rommetveit.

Les også: Kraftselskapet slet med å finne ingeniører - nå strømmer de til fra oljebransjen

De tretten vindmøllene i vindparkene Mehuken I og Mehuken II skal reduseres til elleve. Samtidig øker el-produksjonen kraftig.
De tretten vindmøllene i vindparkene Mehuken I og Mehuken II skal reduseres til elleve. Samtidig øker el-produksjonen kraftig.

Generasjonsskifte

Flere norske vindparker nærmer seg pensjonsalder. Norges første vindmøllepark Vikna i Nord-Trøndelag, etablert i 1991, er allerede pensjonert. Driften ble stanset da turbinene fylte 20 år i 2011.

Nord-Trøndelag energiverk har søkt om å få bygge nytt, men har foreløpig ikke stukket spaden i jorden.

En annen aktuell vindpark er Smøla vindpark.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet holder Statkraft på å finregne på hvorvidt de skal skifte ut de gamle vindturbinene med nye, eller om den lave elektrisitetsprisen gjør at det ikke lønner seg å holde vindparken i drift.

Resultatet blir i så fall at Smøla vindpark legges ned.

Vi vurderer fortsatt å fornye Smøla vindpark. Vi har foreløpig ikke konkludert, og har derfor heller ikke sendt noen konsesjonssøknad ennå, sier pressetalsmann Torbjørn Steen i Statkraft til Teknisk Ukeblad.

Les også: Et billig materiale kan øke solcelleeffekten med 50 prosent

På nett i august

Nye Mehuken III skal etter planen levere elektrisitet til nettet fra august.

De tre nye turbinene blir plassert på de samme oppstillingsplassene som tre av de fem demonterte turbinene, men får nye fundamenter dimensjonert for større turbiner.

Fire av de gamle fundamentene skal dekkes til. Hva som skjer med det siste, er ikke avklart.

Til sammen vil de tre turbinene (6,9 MW)  i nye Mehuken III og de åtte turbinene (18,5 MW) Mehuken II kunne produsere 74 GWh i året.

Les også:

Ny kunstig lagune skal forsyne 155.000 hjem med strøm

Staten har brukt 750 millioner på havvind - fortsatt har vi ingen havvindpark

Så mye billigere er vindkraft enn kull og gass i Norge  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.