INDUSTRIFORSVAR

Laservåpen skal gjøre at dette aldri skjer igjen

Europeisk missilgigant vil beskytte Angela Merkel og andre statsledere mot droner.

Det var 15. september 2013 at en drone krasjlandet på scenen foran Angela Merkel (nummer to fra venstre) og hennes partifeller fra CDU under et valgkampmøte i Dresden.
Det var 15. september 2013 at en drone krasjlandet på scenen foran Angela Merkel (nummer to fra venstre) og hennes partifeller fra CDU under et valgkampmøte i Dresden. Bilde: ODD ANDERSEN/AFP/NTB SCANPIX
30. juni 2015 - 10:42
Vis mer

Bildet øverst er fra den tyske valgkampen i 2013. En minidrone er i ferd med å krasjlande kun et par meter fra forbundskansler Angela Merkel.

Selv om hennes eneste beskyttelse var en livvakt som plukket opp dronen etter at den hadde havarert, så verken hun eller de andre politikerne ut til å ta opptrinnet spesielt tungt.

Det gjør derimot den kjente missilprodusenten MBDA som nå bruker episoden som eksempel på at de siste årenes økende utbredelse av droner har ført til behovet for en ny type luftvern.

En ny trussel

– Kommersielle minidroner representerer en ny trussel som er nesten umulig å beskytte seg mot med konvensjonelle midler, skriver MBDA som kan ha løsningen på problemet:

Ifølge selskapet vil Merkel og andre statsledere snart kunne beskyttes av laserbasert nærforsvar.

MBDA er mest kjent for sine missiler og missilsystemer, men har også jobbet med laservåpen i mange år.

Det nærmer seg tre år siden den tyske avdelingen etter eget sigende demonstrerte at de var kapable til å uskadeliggjøre bombekastergranater på 2,5 kilometers hold med sin våpenlaser. Dette var testing som videreførte vellykkede tester i 2010 og 2011.

Les også: Denne dronen har fire bensinmotorer og fire elmotorer

I løpet av fem år

Under Paris airshow tidligere i juni stilte MBDA Deutschland med ferske testresultater der en frittflygende drone ble sporet opp, målbelyst og deretter ødelagt i løpet av sekunder etter at testen startet og dermed demonstrerte laservåpenets effektivitet mot realistiske mål.

Demonstrasjonssystemet består av fire 10 kW-lasere som setter en 40 kilowatt stråle på målet og skal kunne skyte ned mindre uav-er på fem kilometers hold når det blir operativt i løpet av de kommende fem årene, opplyste selskapet på en pressekonferanse.

Det kreves nøyaktig målfølging for å holde laserstrålen på samme sted på et bevegelig mål lenge nok til at noe går i stykker.

3,39 sekunder belysning var tilstrekkelig til å oppnå ødeleggende virkning på dronen som fløy over skytefeltet tilknyttet selskapets hovedkvarter i Schrobenhausen nord for München.

Les også: Norsk trådløs undervannsdrone kan sende live-video på 100 meters avstand

MBDA Tyskland sier de kan ha et operativt laserluftvern i løpet av fem år. Dette er deres 40 kW demonstrasjonssystem.
MBDA Tyskland sier de kan ha et operativt laserluftvern i løpet av fem år. Dette er deres 40 kW demonstrasjonssystem.

På Obamas plen

Det er ikke bare i Tyskland dronealarmen har gått: I januar i år ble det en viss oppstandelse i USAs hovedstad etter at en drone krasjlandet like ved Det hvite hus.

I ettertid viste det seg å være en uheldig statsansatt som mistet kontrollen over den lånte dronen.

– Dette er utstyr hvem som helst kan kjøpe på nettet. Det er lett å utruste dem med eksplosiver og det finnes ingen effektiv måte å stoppe dem på, sa Markus Martinstetter fra MBDA på pressekonferansen i Paris ifølge Defence News.

Som et annet eksempel peker selskapet på at det i Frankrike alene siden oktober 2014 er rapportert om mer enn 60 ulovlige overflyginger av droner over strategisk viktige områder.

Les også: Denne kamera-dronen følger etter deg over alt

Japan vurderer anskaffelse

– Presise og skalerbare laservåpensystemer kan beskytte store arrangement og viktig infrastruktur og lukke dagens kapasitetsgap, skriver MBDA.

I slike sammenhenger kan dette dessuten være mer greit å bruke enn konvensjonell ammunisjon:

Med laser kan man oppnå en «tilpasset» virkning i målet ved å justere effekten og belysningstiden og redusere risikoen for skade på mennesker og omgivelser.

Laserluftvernet kan snart bli flyttet fra øvingsfelt til nettopp et høyprofilert arrangement. Representanter fra japanske myndigheter besøkte Paris airshow og skal ha blitt imponert over MBDA-teknologien.

Landet skal arrangere det neste G7-toppmøtet i mai neste år, og vurderer nå å anskaffe det tyske laservåpenet som en del av sikkerhetsopplegget, ifølge Nikkei Asian Review.

Laser til C-RAM

Mens det for en god tid tilbake ble brukt mye ressurser på kjemiske lasere i megawattklassen, har trenden de siste årene vært faststofflasere med forholdsvis lav effekt mot asymmetriske trusler i nærforsvar som klassifiseres som såkalt C-RAM («counter rocket artillery mortar»), herunder også små droner.

En av driverne er økt tilgjengelighet av elektrisk drevne lasere. Et eksempel er Boeings High Energy Laser Mobile Demonstrator (HEL MD) som benytter kommersiell fiberlaser med noe tilpassing.

I fjor høst kunne Boeing melde at laserkanonen i løpet av to testfaser hadde skutt ned til sammen 150 mål, deriblant 60 mm granater og droner.

Les også: Slik vil siktet for en norsk stridsvogn-skytter snart se ut

Også Boeing har gjennomført en rekke tester av laserluftvern mot droner, missiler og granater de siste årene med sin High Energy Laser Mobile Demonstrator (HEL MD).
Også Boeing har gjennomført en rekke tester av laserluftvern mot droner, missiler og granater de siste årene med sin High Energy Laser Mobile Demonstrator (HEL MD).

Mer effekt

Blant de andre forsvarskjempene som jobber med teknologien er Raytheon og Lockheed Martin i USA og Rheinmetall i Tyskland.

Alle demonstrasjonsprosjektene er i ferd med å skaleres opp. Det gjelder også hos MBDA Tyskland der de sikter seg inn på et mobilt og autonomt 100 kW laserluftvern.

Den siste tida har det vært nettopp automatisk målfatning som har stått i sentrum for lasertestingen på Schrobenhausen-skytefeltet.

Laserkanonen benytter seg av velprøvd teknologi innenfor radar- og IR-sensorer og målbelysningslaser og skal kunne integreres i eksisterende kommando/kontrollsystemer.

Les også: Dronene skal styres av piloter i andre fly

Hindret brannslukking

Uvøren og ikke minst ulovlig droneflyging kan være en trussel mot mer enn statsledere.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet flere artikler om nærkontakt mellom droner og bemannede fly, både i utlandet og her i Norge.

I forrige uke varslet amerikanske myndigheter at droneflyging ved minst én anledning har hindret slukningsarbeidet i forbindelse med skogbrannene i San Bernardino-fjellene i California.

Onsdag måtte et digert DC-10-fly fylt med slukkemidler og to mindre fly måtte gjøre vendereis da luftrommet over innsatsområdet var okkupert av en privat drone, noe som var en direkte årsak til at brannen spredte seg mer enn den ellers ville gjort, skriver LA Times.

Les også: Slik ser den nye superradaren fra Saab ut

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.