OLJE OG GASS

Hauge slår tilbake mot Borten Moe

YDMYK? Frederic Hauge mener norske myndigheter bør ha en mer ydmyk holdning til sårbarhet i sikkerhetsspørsmål på sokkelen.
YDMYK? Frederic Hauge mener norske myndigheter bør ha en mer ydmyk holdning til sårbarhet i sikkerhetsspørsmål på sokkelen. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
15. feb. 2012 - 10:44
Vis mer

EU-kommisjonens forslag til nytt sikkerhetsregelverk for olje- og gassindustrien i Europa har vekket bekymring hos både arbeidstakere og arbeidsgivere på norsk sokkel. De mener at EUs nye regelverk vil kunne føre til svekket sikkerhet på norsk sokkel.

Les også: Oljeindustrien kjemper mot EU-lov

Bellona-leder Frederic Hauge mener det stikk motsatte: At EU-forslaget tar hånd om sikkerheten på en bedre måte enn det norske regelverket gjør i dag.

Derfor reagerer han sterkt på at olje- og energiminister Ola Borten Moe i går uttalte at – EU-regelverket skal ikke gjelde i Norge .

Vil ha åpen debatt

– Jeg finner det rart at en forkjemper for miljøet faktisk går inn for å svekke helse, miljø og sikkerhet på norsk sokkel, sa Borten Moe i går.

Les saken: – EU-regelverket skal ikke gjelde i Norge

Det får Hauge til å rase:

– Jeg vil gjerne utfordre olje- og energiministeren på å trekke frem tre helt konkrete ting ved EUs forslag som han mener svekker helse, miljø og sikkerhet på norsk sokkel, sier Frederic Hauge til Teknisk Ukeblad, og legger til at han gjerne stiller opp til debatt med Borten Moe om lovforslaget.

– Hvis olje- og energiministeren mener at dette ikke er EØS-relevant og ikke skal gjelde på norsk sokkel, føyer det seg bare inn i rekken av populistiske utspill, sier han.

Et minimumsregelverk

Hauge understreker at EU-regelverket er ment som et minimumsregelverk. Hvert enkelt land, inkludert Norge, har anledning til å innføre ytterligere regler tilpasset hjemlige forhold.

– Kommisjonen legger bevisst ikke opp til å detaljregulere alt, men det er et svært viktig utgangspunkt, sier Hauge.

Petroleumstilsynet: Tilbakeviser Bellona-innflytelse

Han vil gjerne sette seg ned med norske kritikere og gjennomgå EU-kommisjonens forslag punkt for punkt.

– Bellona er åpne for, og syntes det er svært viktig, at norske erfaringer kommer med slik at andre land i Europa kan dra nytte av 40 års erfaringer med sikkerhet på norsk sokkel, sier han.

– Norge må være ydmyke

Men norske myndigheter må ikke glemme at de også kan ha noe å lære av andre, mener Bellona-lederen:

– Jeg mener olje- og energiministeren har noe å lære av representanten fra det britiske Petroleumstilsynet. Da representanten takket Kommisjonen etter høringen i Brussel, sa han ”Jeg sier ikke at alt er perfekt på alle måter. Det er derfor vi trenger forbedringer. For det er når vi tror vi har alt under kontroll at vi er mest sårbare,” siterer Hauge.

– Det er ingen grunn til at vi i Norge ikke kan innta samme ydmyke holdning til sårbarhet dersom det er sikkerhet på sokkelen som står aller øverst på agendaen i denne saken. Norge bør stadig jakte forbedringer når det gjelder regelverk knyttet til helse, miljø og sikkerhet, sier han.

Bellona: – Gullfaks-problemer ødelegger for Norge

Hauges hevn: Oljeindustrien tatt på senga av EU-regler

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.