OLJE OG GASS

Avdekket materialfeil på Yme-plattformen

Komponenter stemmer ikke med spesifikasjonene på skandaleplattformen. Yme-feltet kommer ikke i drift før tidligst neste år, og en partner i prosjektet varsler søksmål.

DYRT: Yme-plattformen koster en formue. Trolig er prosjektet tredoblet i pris.
DYRT: Yme-plattformen koster en formue. Trolig er prosjektet tredoblet i pris. Bilde: Maiken Ree
Ole K. Helgesen
23. feb. 2012 - 07:22
Vis mer

Stavanger: Yme-prosjektet er nå minst tre år forsinket, og problemene hoper seg stadig opp. Teknisk Ukeblad har tidligere beskrevet store mangler med – Svært alvorlig , problemer Mer trøbbel for Yme , feil i Skandaleplattformen og problemer knyttet til plattformens Yme-plattformen kan være ubrukelig .

Nå viser det seg at det også er avdekket uoverensstemmelser mellom materialspesifikasjon og installert materiale på plattformen.

Yme-skandalen: <br></br> Ansatte og myndigheter refser sikkerhetsnivået

Operatøren Talisman informerer i et brev til Petroleumstilsynet at det er utfordringer relatert til manglende dokumentasjon på komponenter.

Les også: Yme-plattformen kan være ubrukelig

Nye forsinkelser

I fjor høst meldte operatøren at oppstart skulle være i andre kvartal 2012. Men nå har Talisman bekreftet at oppstarten vil bli utsatt nok en gang.

– Designet av plattformen overholder det norske regelverket, men på flere områder gjør ikke plattformen det. Vi har definert hva som er nødvendig å gjøre, men fremdriften er i dag ikke god nok til at vi skal holde tidsplanen. Jeg forventer at vi kan være mer presise om veien videre i løpet av noen måneder, sa Talismans konsernsjef John Manzoni på selskapets kvartalspresentasjon forrige uke.

Han bekreftet at Yme er tatt ut av årets planer.

Les også: Varsler til Oljedirektoratet: Vil hugge opp Yme-plattformen

Forventer oppstart

Operatøren har hatt flere møter med Oljedirektoratet (OD) og gitt Olje- og energidepartementet (OED) oppdatert informasjon om fremdriften, men dokumentene er unndratt offentlighet. OD sier det foreløpig ikke frykter at prosjektet blir skrinlagt.

– Talisman informerer fortløpende myndighetene om framdriften i prosjektet, og selskapet har ikke på noe tidspunkt indikert at Yme-prosjektet ikke vil bli gjennomført, sier pressetalskvinne i Oljedirektoratet, Eldbjørg Vaage Melberg, til Teknisk Ukeblad.

Les også: Talisman vil ut av Nordsjøen

Frustrerte partnere

Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til er det stor frustrasjon hos partnerne i prosjektet, og hos norske leverandører som bidrar til å rette opp alle feilene. Lisenspartner Lotos varsler søksmål mot Talisman.

– Vi ser på ulike muligheter. Jeg forventer ikke i dag at vi kommer til å trekke oss fra prosjektet, men vi forventer at kostnadene knyttet til forsinkelser og tapt inntjening vil bli dekket, sier konsernsjef i Pawel Olechnowicz til TVN CNBC. Han bekrefter at det kan bli aktuelt å gå til juridiske skritt for å få dekket tapene.

Les også: – Yme er operatørens ansvar

Rettssaker i vente

Det vil trolig komme flere rettssaker i kjølvannet av Yme-skandalen.

Kontraktør SBM og operatør skylder på hverandre. Lisenspartnerne skylder på dårlig samarbeid mellom Talisman og SBM. Men Petroleumstilsynet kritiserer lisenspartnerne for å ikke ha overholdt sin påseplikt.

Et viktig ankepunkt i eventuelle rettstvister vil være hvem som har ansvaret for at plattformen ble installert i Nordsjøen før feilene var rettet ved Rosenberg Verft i Stavanger.

400 arbeidere på offshoreturnus er i Nordsjøen for å prøve å rette feilene. Arbeidet deres har blitt slått kraftig tilbake av funn av stadig nye feil og dårlig vær.

Nye feil på Yme-plattformen: Skandalen bare vokser og vokser

Bakgrunn: Skandaleplattformen





Les også:

Operatøren: – Plattformen tilfredsstiller ikke norsk regelverk

Mer trøbbel for Yme

Yme-skandalen: Petroleumstilsynet kan gripe inn

Gigantsmell på Yme og Valhall

Gjør seg klar for Yme-utslep

Operatøren: – Plattformen tilfredsstiller ikke norsk regelverk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.