OLJE OG GASS

Talisman vil ut av Nordsjøen

Yme-prosjektet fortsetter å lage problemer for Talisman, og selskapet varsler at de ønsker å redusere aktiviteten i Nordsjøen.

SKAPER MER HODEBRY: Yme-prosjektet var Talismans største skuffelse i 2011. Nå vil selskapet selge seg ned i sine nordsjøandeler, uten å spesifisere hvilke.
SKAPER MER HODEBRY: Yme-prosjektet var Talismans største skuffelse i 2011. Nå vil selskapet selge seg ned i sine nordsjøandeler, uten å spesifisere hvilke. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
3. feb. 2012 - 07:26
Vis mer

I en presentasjon holdt av president og administrerende direktør i Talisman Energy, John Manzoni, sier han at Yme-prosjektet var selskapets største skuffelse i 2011.

– Yme er selvsagt ikke i produksjon ennå, og fortsetter å være problematisk. Det er tydelig at kompetansen til kontraktøren er strukket, og vi har en vanskelig balanse med å få plattformen i produksjon så fort som mulig, sa Manzoni under en presentasjon 10. januar i år.

I fjor høst ble det nok en gang klart at oppstarten måtte utsettes, etter at det Mer trøbbel for Yme på ventilasjons- og elektrosystemet på plattformen.

Talisman: Operatøren: – Plattformen tilfredsstiller ikke norsk regelverk

Usikker oppstartsdato

Ifølge Manzoni er produksjonen planlagt å settes i gang i sommer, men de mange problemene gjør at direktøren ikke ønsker å fastsette produksjonsstart.

– De foreliggende planene er oppstart rundt midten av året, men fjorårets erfaring gjør at jeg er forsiktig i forhold til Talismans vekstambisjoner i år. Produktiviteten de siste månedene har ikke vært tilfredsstillende, og det har vært påvirket av dårlig vær i Nordsjøen. Vi er veldig aktive mot kontraktøren for å finne måter å forbedre den dårlige fremgangen, sier Manzoni.

Det er selskapet Single Buoy Moorings, kjent som SBM, som er totalentreprenør for Yme-prosjektet. SBM eier og har bygget Yme-plattformen, og ferdigstillelsen avhenger i stor grad av deres arbeid.

Les også: Varsler til Oljedirektoratet: Vil hugge opp Yme-plattformen

Selger seg ned

Som Teknisk Ukeblad har skrevet tidligere, er Yme-operatør Talisman Mer trøbbel for Yme .

Manzoni sier at Talisman nå vil selge seg ned i sine nordsjøandeler, men spesifiserer ikke hvilke.

– Over tid kommer vi til å redusere vår utsatte posisjon i dette modne, usikre forretningsområdet. Jeg er ikke i en posisjon i dag hvor jeg kan beskrive eksakt hvordan vi skal gjøre dette, men vi vurderer flere muligheter. En kombinasjon av salg og noen farm-outs vil føre til at Nordsjøen blir en mindre del av vår portefølje, sier Manzoni.

I en epost skriver Talismans kommunikasjonsdirektør, David Mann:

– Vi kan ikke være spesifikke rundt hvilke andeler som skal selges, og hvorvidt de vil være i Norge, Storbritannia eller begge deler.

Selskapet vil i stedet fokusere på sin portefølje i Nord-Amerika.

Les også: Nye feil på Yme-plattformen: Skandalen bare vokser og vokser

Problemer i UK

Talismans pressetalsmann i Norge, Andreas Middelthon, kjenner ikke til at selskapet skal selge seg ned i sine nordsjøandeler.

– Nordsjøen har en norsk og en britisk sektor. I Stavanger har vi ingen planer om å selge andeler, sier Middelthon.

Selskapet har også hatt problemer med flere av feltene sine på britisk sokkel, og har nedskrevet produksjonsguidingen fra 80.000 fat olje per dag til mellom 65.000 og 70.000 fat i år.

Nedskrivningen skyldes problemer på feltene Auk North og Tweedsmuir.

På norsk sokkel forventer Talisman en produksjon på mellom 95.000 og 110.000 fat oljeekvivalenter per dag.

– Timingen for produksjonsstart på Yme-feltet påvirker dette estimatet i stor grad, ifølge Manzoni.

Kostnadene for Yme-prosjektet Gigantsmell på Yme og Valhall , og flere hundre prosent over budsjett. Foreløpig ligger Yme an til å bli minst dobbelt så dyrt som planlagt.

Utbyggingene på norsk sokkel: 100 milliarder i kostnadssprekker



Les mer om Yme-skandalen:

BAKGRUNN: Skandaleplattformen

Les også:

– Yme er operatørens ansvar

Yme-skandalen: Petroleumstilsynet kan gripe inn

Mer trøbbel for Yme

Gigantsprekk i nordsjøprosjekt

Gjør seg klar for Yme-utslep

– Alvorlige kostnadsoverskridelser på Yme

– Svært alvorlig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.