ELBIL

Zaptec passerte én milliard i omsetning

Melder om sterk vekst tross brems i elbilsalget.

Stavanger-baserte Zaptec melder om sterk vekst. De produserer blant annet Zaptec Go.
Stavanger-baserte Zaptec melder om sterk vekst. De produserer blant annet Zaptec Go. Foto: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
15. nov. 2023 - 08:00 | Endret 15. nov. 2023 - 08:29

Zaptec, en norsk produsent av ladebokser, melder om omsetningsvekst i tredje kvartal. Veksten var 86 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor og sørget for at selskapet passerte en omsetning på én milliard kroner så langt i år.

Fungerende administrerende direktør Kurt Østrem sier i en pressemelding at de er svært fornøyd med resultatet, særlig med tanke på at dette skjer i et marked hvor det er lavt salg av nye elbiler. 

– Jeg forventer at utflatingen vi ser i elbilsalget nå, er midlertidig, og vi er godt forberedt for det kommende året, sier han.

Han trekker frem at Zaptec har fleksibilitet i produksjonsvolum, sterk likviditet og kontroll på sine kostnader. 

Øker produksjon

Ordreinngangen gikk opp 37 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor, til til 326 millioner kroner. Selskapet har en ordrereserve på 483 millioner kroner, og øker produksjonen.

I tredje kvartal hadde selskapet en bruttofortjenestemargin på 41 prosent. Driftsoverskuddet var 53 millioner kroner, opp 253 prosent fra tredje kvartal 2022. I forhold til andre kvartal har marginene gått opp fem prosentpoeng.

Det har vært et godt år for Zaptec, som i andre kvartal meldte om økte inntekter og omsetning. I august var Zaptec i ferd med å øke produksjonen av ladestasjonen Zaptec Go hos sin produksjonspartner Westcontrol. Samtidig var de i ferd med å starte produksjon hos Sanmina i Tyskland. Målet er å selge ladere over hele verden.

I en presentasjon av kvartalstallene sier Østrem at det norske markedet fremdeles er sterkt for Zaptec. 65 prosent av selskapets produkter ble solgt utenfor Norge i andre kvartal. Det er en nedgang fra 70 prosent forrige kvartal.

Forventer tregere salg

Selv om selskapet har god utvikling tross bremsende elbilsalg, forventer de at det vil gå tregere i tiden som kommer. Den fleksible produksjonskapasiteten gjør at de nå vil redusere produksjonen på kort sikt. De forventer at bilsalget vil ta seg opp igjen mot utgangen av neste år.

På spørsmål om ordreinngangen så langt i fjerde kvartal sier Østrem at lavere bilsalg påvirker dem.

På lang sikt forventer selskapet stor vekst i elbilsalget, ettersom EU har mål om at det bare skal selges nullutslippsbiler i 2035. 

– Vi er posisjonert og forberedt på massemarkedsadopsjon mot 2035, sier Østrem.

Når det gjelder konkurransesituasjonen sier Østrem at Zaptec ikke har sett noen stor endring i tredje kvartal, men at det var en stor endring i første halvår. Det har gjort at Zaptec har tatt større markedsandel i sine kjernemarkeder.

Det er i hovedsak konkurrenten Easees problemer som har gitt Zaptec et vindu til å øke sine markedsandeler raskt her hjemme.

Selskapets forrige administrerende direktør Peter Bardenfleth-Hansen forlot for øvrig Zaptec på dagen i begynnelsen av oktober. Østrem tok over 2. oktober, men målet er å finne en erstatning. Det er uklart når dette skjer.

Sånn her ser Nordcell Group for seg at den nye solcellefabrikken skal se ut.
Les også

Sverige: Planlegger enorm solcellefabrikk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.