INDUSTRI

Yara vil grave etter kalium i ekstremt ørkenlandskap

Les hvordan.

13. feb. 2015 - 18:21

Yara ser stort potensial for utvinning av kalium i Danakilforkastningen nord i Etiopia. Området regnes som ett av verdens mest ubarmhjertige.

Kalium er et grunnstoff, kjemisk betegnelse K, og er en viktig råvare for gjødselproduksjon.

Gjødselselskapet har konsesjon for gruvedrift i Danakil. En mulighetsstudie bekrefter nå at det er betydelig potensial for utvinning, opplyser Yara.

Les også: Yara utvider for 2,2 milliarder i Porsgrunn

Varer i over 20 år

I studien anslås det at det kan produseres 600.000 tonn kaliumsulfat i året over en periode på 23 år.

Yara har satt seg som mål å starte drift høsten 2018. Budsjettet for utbyggingen er på 740 millioner dollar (ca. 5,6 milliarder kroner). Yara er på jakt etter partnere i prosjektet.

Kalium vil bli transportert 790 kilometer med lastebiler til en ny havn som er under bygging i Djibouti. Der bygges det også lager- og utskipingsterminal.

Les også: Derfor kan Yara drive verdens største gjødselfabrikk i verdens dyreste land

Danakil-fordypningen i Etiopia.
Danakil-fordypningen i Etiopia.

Glovarmt

Yara beskriver klimaet i Danakil som «ekstremt». Det øde ørkenlandskapet er ett av de varmeste i verden, og det regner nesten aldri der.

Derfor har selskapet utviklet en egen prosess tilpasset det spesielle klimaet og forholdene i Danakil.

Danakil-fordypningen ligger under havoverflaten og er blant jordas lavestliggende områder. Dypeste punkt, Dallol, er på 116 meter.

Det finnes store basseng med naturlig salt, på noen steder skal det være flere kilometer tykke lag. Elva Awash løper ut i et nettverk av saltsjøer. Danakil er også hjem til afarfolket.

Les også: Yara bygger ut for milliarder i Sverige

Gratis prosessvarme

Yaras plan er å utvinne kaliumsulfat ved å la salter fordampe i det kraftige solskinnet. Så skal saltene innhøstes og prosesseres videre til kaliumsulfat.

Gjødselskapet opplyser at det er laget en rapport om miljø- og samfunnsinnflytelse. Prosjektet vil tilfredsstille alle krav fra etiopiske myndigheter og følge internasjonale standarder, opplyser Yara

Etiopia støtter prosjektet og har forpliktet seg til å bygge 130 kilometer med kraftledninger for å levere strøm til gruveområdet. I tillegg skal det bygges nye veier i regionen.

Yara forsikrer om at det finnes bærekraftige vannforsyninger i området.

Les alle våre artikler om Yara.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.