INDUSTRI

Yara kjøper gruveavfall – foredles til råstoff

Kobbergruven til Pyhäsalmi Mine Oy stanser utvinningen i 2018. Deretter blir avfallsdeponiene omgjort til verdifullt råstoff for Yara, og gruven minsker sitt miljøproblem.
Kobbergruven til Pyhäsalmi Mine Oy stanser utvinningen i 2018. Deretter blir avfallsdeponiene omgjort til verdifullt råstoff for Yara, og gruven minsker sitt miljøproblem. Bilde: Pyhäsalmi Mine Oy
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
2. sep. 2016 - 13:59

Avfallsdeponier ved et finsk gruveanlegg vil fram til 2025 være kilde til råstoff for Yaras finske gjødselfabrikk. Deler av det vil også eksporteres og brukes ved Yara Porsgrunn.

Yara betegner avtalen som en tredobbel vinn-vinn. Yara sikrer seg gunstig tilgang på råstoff til et produkt verden trenger mer av: gjødsel. Gruveselskapet blir kvitt et problem og miljøet vinner.

Hodebry og kloke hoder

Kobbergruven Pyhäsalmi Mine Oy i Finland skal i 2018 legges ned. Yaras finske fabrikk i Siilinjärvi har kjøpt svovelkis fra gruveselskapets drift. Nedleggelsen skapte en stund hodebry for Yara. Hvor skulle de nå hente svovel fra?

Det åpenbare svaret var å kjøpe svovel fra raffinerier i Russland, Midtøsten eller Canada. Det ville i så fall gi logistikkutfordringer og økte kostnader for Yaras produksjon. Kloke hoder så på avfallsdeponiene med svovelkis som mulig kilde. Teknologien for å omdanne svovelkis fantes allerede på Yara-fabrikken.

 <i>Deponier utenfor kobbergruvene til Pyhäsalmi Mine Oy inneholder svovelkis. Ut fra den kan Yara trekke ut svovel som brukes til fosforsyre til NKPgjødsel.
Foto: Pyhäsalmi Mine Oy</i>
Deponier utenfor kobbergruvene til Pyhäsalmi Mine Oy inneholder svovelkis. Ut fra den kan Yara trekke ut svovel som brukes til fosforsyre til NKPgjødsel. Foto: Pyhäsalmi Mine Oy

For Yara ble det dermed mest gunstig, både økonomisk og logistikkmessig, å utvinne svovel fra svovelkis i deponiene til gruva.

Problemløsing x 2

- Vi fikk løst et problem og gruva blir kvitt et problem, sier Rolf Isberg, ansvarlig for innkjøp av råvarer i Yara. Han sammenligner avtalen som eksempel på bytteøkonomi.

Yara skal riktignok betale mellom 80 og 120 millioner dollar for 3 millioner tonn svovelkis. Prisen er avhengig av den internasjonale prisutviklingen på svovel.

Dette er et viktig bidrag til avviklingskostnadene for gruve selskapet og sparer dem for enda større utgifter til opprydding.

Høy temperatur

Nå skal gruveselskapet, som er eid av First Quantum Minerals, ta avfallet ut av deponiet og sende svovelkis med jernbanevogner til Yara Siilinjärvi.

Der blir svovelkis behandlet i en såkalt «roaster». Svovelkisen brennes under høy temperatur, nesten som kalsinering. Da skilles det ut i cirka 50 prosent svovel og 50 prosent jernoksid. Jernoksid kan selges videre til annen industri.

Skip til Porsgrunn

Yara benytter svovelen til framstilling av fosforsyre gjennom en prosess i Porsgrunn. Fosforsyre er vesentlig del av NPK-gjødsel (nitrogen, fosfor, kalium) som produseres i Siilinjärvi.

Ved Yara Porsgrunn benyttes nitrogen som hovedkilde for produksjon av gjødsel. Men også de trenger fosforsyre fra fabrikken i Finland. Ifølge Isberg kan det bli snakk om å skipe cirka 10.000 tonn fosforsyre i året fra Finland til Yara-fabrikken på Herøya ved Porsgrunn.

Avtalen Yara har gjort med Pyhäsalmi Mine Oy, skal sikre cirka 10-års forsyning av svovelkis. Mineralet er historisk brukt på grunn av lett tilgjengeligheten fra Pyhäsalmi kobbergruve, som har levert dette råstoffet til Yaras anlegg de siste 30 årene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.