INDUSTRI

Yara bygger ut for milliarder i Sverige

Ny salpetersyrefabrikk.

Yara investerer stort.
Yara investerer stort. Bilde: Yara International ASA
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
5. des. 2014 - 09:59

Yara bygger ny salpetersyrefabrikk og utvider kapasiteten for teknisk ammoniumnitrat.

Med en investering på 1,747 milliarder svenske kroner (ca. 1,646 milliarder kroner) skal Yara øke produksjonskapasiteten på teknisk ammoniumnitrat (TAN) ved fabrikken i Køping, Sverige, ca. 150 kilometer vest for Stockholm.

Utdatert

I tillegg til TAN-utvidelsen, skal en ny salpetersyrefabrikk bygges og erstatte et eksisterende anlegg som er i ferd med å bli utdatert.

Yara opplyser i en børsmelding at den totale TAN-kapasiteten vil bli cirka 450.000 tonn i året. Byggearbeidene starter i 2015 og skal være ferdig i siste halvdel av 2017.

Fabrikken bygges opp med best tilgjengelige teknologi (state of the art) som er langt mer energieffektiv. Med det nye anlegget vil Yara-fabrikken i Køping redusere klimautslippene betydelig.

– Med denne investeringen styrker Yara ytterligere sin posisjon som den største uavhengige leverandøren av høykvalitets-TAN globalt. Etter utvidelsen vil Køping være godt posisjonert til effektivt å forsyne voksende markeder i Norden, i tillegg til fortsatt å levere til globale markeder, sier konsernsjef i Yara, Torgeir Kvidal i meldingen.

Les også: Hydro gjemmer high-tech-fabrikk i 60 år gammelt bygg

Mer i Norge

I oktober ble det kjent at Yara investerer 2,25 milliarder kroner i oppgradering og utvidelser ved anlegget i Porsgrunn.

Økt salpetersyreproduksjon er en forutsetning for å øke produksjonen av både kalksalpeter og fullgjødsel (NPK - nitrogen, fosfor og kasium).

I Porsgrunn vil den nye salpeterfabrikken, som dels er en ombygging og dels er et nybygg, medføre at fullgjødselproduksjonen (NPK) kan økes med 50.000 tonn, fra dagens 2.220.000 tonn til 2.270.000 tonn.

Kalksalpeterproduksjonen øker med 200.000 tonn - til 1.250.000 tonn.

Sjef:  Torgeir Kvidal ble konstituert konsernsjef i oktober.
Sjef: Torgeir Kvidal ble konstituert konsernsjef i oktober.

Kjøpt i 1981

Yara-anlegget i Køping, som ble etablert i 1946, ligger like ved innsjøen Mälaren med tilgang til Østersjøen. Anlegget består av to linjer for salpetersyreproduksjon og to for TAN.

Kapasiteten for TAN er i dag 360.000 tonn, men vil økes fra 2017 når det nye anlegget er ferdig. Hydro kjøpt fabrikken i 1981. I 1991 begynte produksjonen av TAN ved anlegget.

Overskuddsvarme fra fabrikken brukes til fjernvarme for Køpings innbyggere, og bidrar med 60 prosent av fjernvarmen til byen.

Les også:

Derfor kan Yara drive verdens største gjødselfabrikk i verdens dyreste land

350 millioner skal gi 30.000 tonn mer sink i året

Dette er Hydro-forskernes lekegrind  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.