SAMFERDSEL

Volvos nye politibiler tar overvåkning på veien til et nytt nivå

Skal gjøre det vanskeligere å slippe unna med ulovligheter i trafikken.

Størstedelen av bilparken vil bestå av spesialutrustede Volvo XC60, uten fartssperre.
Størstedelen av bilparken vil bestå av spesialutrustede Volvo XC60, uten fartssperre. Foto: Polisen.se
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
29. mai 2021 - 12:08

Volvo kunngjør på sine nettsider at de har inngått en avtale med svenske myndigheter om å levere 2200 politibiler de kommende åtte årene. Det dreier seg om modellene XC60 og V90, og de første bilene er snart på veien.

Bilmodellene ble valgt på grunnlag av en teknisk kravspec i tillegg til en arbeidsmiljøvurdering, etter at 100 politibetjenter har testet ut bilene i praktisk bruk.

– Bilparken vil i hovedsak bestå av Volvo XC60. For trafikk- og eskorteoppdrag bruker vi Volvo V90, sier Robert Haaga, som er prosjektleder ved Utvecklingscentrum Stockholm i politiet, til Vi Bilägare.

Politibilene leveres uten fartssperren på 180 km/t, som Volvo innfører i privatmarkedet.

Buddys kommende elsykler er designet for å tåle en norsk vinter.
Les også

Elsykkelen fra Buddy og Eker Design kommer på veien i sommer. Her er pris og spesifikasjoner

Ny overvåkningsteknologi

Volvo skriver at de har lagt mye ressurser i å utstyre bilene med moderne teknologi. Bilene får blant annet et helt nytt navigasjonssystem, radar, 360-graders kamera og automatisk nummergjenkjenning (ANPR).

I sum skal dette gi politiet bedre sanntidsinformasjon - politiet vil for eksempel umiddelbart bli opplyst om stjålne eller ikke-godkjente kjøretøy de møter i trafikken. Teknologien sikrer også håndfaste bevis mot trafikksyndere.

– Dette er en viktig avtale for Volvo Cars, sier Jenny Stark, som er ansvarlig for offentlige anskaffelser i Volvo Car Sweden. Avtalen omfatter også service og reperasjoner hos Svensk Volvoservice.

Tester gjenstår

Politiversjonen av Volvo XC60 får motoralternativet B5 AWD, som inkluderer en dieselmotor med et mildt hybridsystem på 235 hestekrefter. Volvo V90 får ytelsesalternativet B6 AWD, med bensinmotor og mild hybrid på 300 hestekrefter. 

Mild hybrid-bilene drives primært av forbrenningsmotoren, men har også en mindre elektrisk motor, som hjelper forbrenningsmotoren ved behov. De milde hybridene lades ikke med ledning, men kommer med Volvos avanserte regenerative bremsesystem.

Til nyteknik.se opplyser politiet at de må teste og verifisere bilenes IT-systemer før de første bilene som leveres kan settes inn i ordinær drift. Politiet ønsker foreløpig ikke å avsløre ytterligere detaljer om den nye teknologien kjøretøyene er utstyrt med.

Volvos nye politibiler i Sverige skal umiddelbart kunne identifisere stjålne biler på veien, gjennom automatisk skiltlesning. <i>Foto:  Polisen.se</i>
Volvos nye politibiler i Sverige skal umiddelbart kunne identifisere stjålne biler på veien, gjennom automatisk skiltlesning. Foto:  Polisen.se
Audi e-tron 55 produsert mellom 2018 og 2022 tilbakekalles.
Les også

Elbiler tilbakekalles

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.