MINERALER

Vil utvinne mineraler fra havbunnen

Verdifulle mineraler på norsk havbunn kan bli et nytt industrieventyr. NTNU-forsker Egil Tjåland mener det vil være riktig å utvinne ressursene, «så vi ikke blir et gissel i en større geopolitisk rivalisering».

– Vi er veldig kompetente til å jobbe på store havdyp, sier NTNU-forsker Egil Tjåland. Han mener oljeerfaringen kommer godt med når det nå åpnes for gruvedrift etter havbunnsmineraler.
– Vi er veldig kompetente til å jobbe på store havdyp, sier NTNU-forsker Egil Tjåland. Han mener oljeerfaringen kommer godt med når det nå åpnes for gruvedrift etter havbunnsmineraler. Foto: Per Anton Ditlef Jynge/NTNU
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
22. feb. 2024 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

– Jeg venter i spenning på å se lisenskartet!

Det sier førsteamanuensis Egil Tjåland ved NTNUs institutt for geovitenskap og petroleum etter at regjeringen nå har sagt ja til gruvedrift på havbunnen.

Tjåland er sivilingeniør og har en doktorgrad i geofysikk og har i mange år hatt fokus på petroleumsindustrien. Bakgrunnen, erfaringen og ikke minst egen interesse har ført til at han nå også har en sentral rolle i det som kan bli en ny norsk industri for utvinning av naturressurser.

Som alle må ha fått med seg, er det strid om hvorvidt det er riktig å satse på utvinning av mineraler fra norsk sokkel. Dagens gjest i Teknisk sett er, som alle vel har skjønt, tilhenger av muligheten.

– Dette vil bli en sikring av at vi får nok råstoffer, og at vi får det i vårt område, så vi ikke blir et gissel i en større geopolitisk rivalisering, sier han.

Tror oljeerfaringen hjelper

Men først skal dagens ressursanslag kvalitetsikres – et arbeid geologene nå har tatt fatt på.

Tjåland sier han er spent på hvilken type industri som nå nå begynner å posisjonere seg.

– Vi er veldig kompetente til å jobbe på store havdyp, påpeker han.

Forum for marine mineraler

Tjålands posisjon i den nye industrien er altså sentral. Det forsterkes ved at han i tillegg til den faglige rollen ved NTNU også er generalsekretær i Norwegian Forum for Marine Minerals. Forumet ble stiftet i 2019 og teller i dag et trettitalls medlemsbedrifter og -organisasjoner. Blant medlemmene er både DNV, Sintef, Universitetet i Bergen, GCE Node og selvfølgelig NTNU. 

Så sentral er denne organisasjonen, at den har observatørstatus i FN. 

Hør Tjålands vurderinger om utvinning av mineraler fra norsk sokkel i ukas podkast. 

Sjirsjov-instituttet publiserte nylig dette bildet av forskningsskipet på det russiske sosiale mediet Vkontakte.
Les også

Russisk forskningsskip: To ganger fikk skipet undersøke norsk sokkel – dukket ikke opp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.