MOTOR

Vil foreslå billigere plug-in-hybrider

Plug-in-hybriden Chevrolet Volt fra GM skal etter planen komme for salg i løpet av neste år. Før den tid, kan det komme endringer i de norske bilavgiftene.
Plug-in-hybriden Chevrolet Volt fra GM skal etter planen komme for salg i løpet av neste år. Før den tid, kan det komme endringer i de norske bilavgiftene. Bilde: FRED PROUSER
3. feb. 2009 - 14:10

Nye avgifter for de såkalte plug-in-hybridene er et av tiltakene ei ekspertgruppe kommer til å foreslå for Samferdselsdepartementet om en måneds tid.

Det bekrefter Erik Skjelbred i Energibedriftenes landsforening (EBL).

– Det er viktig at vi nå gjør grep som stimulerer til innføring av slike biler, sier Skjelbred til TU.no.

Råd for elektrifisering

SAMARBEID: Erik Skjelbred, direktør for produksjon og miljø i EBL, mener at ingen er tjent med diskusjonen som har vært.
Erik Skjelbred i EBL EBL
EBL koordinerer arbeidet i ei bredt sammensatt ressursgruppe som samferdselsminister Liv Signe Navarsete opprettet før jul. Statsråden har bedt om gode råd til hvordan veitransporten kan elektrifiseres raskest mulig.

Les om da ekspertgruppa møttes første gang: Lader opp til elbilåret

Skjelbred, som er direktør for produksjon og miljø i EBL, vil ikke forskuttere eller gå i detalj på hva el- og bilekspertene vil spille inn for statsråden.

Viktig virkemiddel

Samtidig bekrefter han at et nytt avgiftsregime for plug-in-hybridene blir et av de viktigste virkemidlene gruppa nå ser på.

– De rene elbilene har fått sin spesielle behandling av myndighetene. Plug-in-hybriden har inntil nå vært en ikke-eksisterende bil. Men når den nå kommer, er det viktig at den også får sin behandling og et avgiftsnivå tilpasset de nasjonale klimamålene, sier Skjelbred.

Slik er dagens avgifter

Bilavgiftene regnes ut med grunnlag i CO 2-utslipp, effekt og vekt. Elbiler er fritatt alt dette samt moms og har i tillegg en rekke andre insentiver som for eksempel gratis parkering og tilgang til kollektivfeltet.

Hybridbiler som for eksempel Toyota Prius, har et lite vektfradrag og slipper avgifter for elmotoren. Det er i utgangspunktet det også de kommende plug-in-hybridene vil ha.

Spørsmålet nå er om det norske avgiftssystemet i framtida vil reflektere at plug-in-hybridene i hovedsak er elbiler med potensial for drahjelp fra en liten forbrenningsmotor.

Avhengig av avgiftsendring

Den norske importøren av verdens hittil eneste serieproduserte plug-in-hybrid, kinesiske BYD F3 DM, er klar på at det må endring til for at den skal få norske skilter på seg i løpet av 2009.

– Jeg regner med å ha de første bilene til Norge mot tampen av året. Men om det blir en plug-in-hybrid eller en ren elbil, kommer i stor grad an på det norske avgiftssystemet, sa direktør Kåre Foss i Autoindustri AS til TU.no for halvannen måned siden.

Les også: Drømmebilen er her

Kinesisk plug-in hybrid først på markedet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De neste plug-in-hybridene på markedet ser i øyeblikket ut til å bli GMs Chevy Volt/Opel Ampera og neste-generasjons Toyota Prius i løpet av 2010.

Slutt på spenningen

BYD ble først med å starte serieproduksjon av en plug-in-hybrid. Dette er F3 DM
BYD ble først med å starte serieproduksjon av en plug-in-hybrid. Dette er F3 DM

Inntektstap for staten

Men samtidig som om spørsmålet om avgiftsmessig «rettferdighet» mellom elbilene og plug-in-hybridene reises, peker enkelte på at det kanskje heller går mot en slutt for de økonomisk gunstige tidene for elbilen.

Det potensielle provenytapet til staten er så stort at det ikke er realistisk å forvente nullavgifter på alle slike miljøbiler, mener eksperter:

Taper 55 milliarder på el-bilsatsing

Kjør bil for 2 kroner mila

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.