FORSVAR

Vil etablere ny flyfaglinje på Østlandet: – Det viktigste skrittet er tatt  

Det kan bli ny flyfaglinje ved Malakoff videregående skole i Moss i Østfold. Studiet vil åpnes opp for søkere fra hele landet.

Da TU besøkte Ørland tidligere i sommer, snakket vi med andreårslærling Vetle som var midt i fagprøven for å bli flymekaniker. I to år har han og elleve andre skrudd på både F-35 og F-16 etter å ha gått flyfag på videregående skole.
Da TU besøkte Ørland tidligere i sommer, snakket vi med andreårslærling Vetle som var midt i fagprøven for å bli flymekaniker. I to år har han og elleve andre skrudd på både F-35 og F-16 etter å ha gått flyfag på videregående skole. Foto: Arash A. Nejad
17. sep. 2024 - 09:35

– Vi trenger kompetansen, og vi trenger teknikere for å få til alt dette. Det er utrolig viktig for norsk beredskap, i tillegg til at de skaper ringvirkninger i regionen, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Moss Avis.

Søknaden fra Østfold fylkeskommune gjelder oppstart fra 2026 eller 2027.

Ikke endelig avgjort

En endelig avgjørelse for linjestart vil derfor tas av Stortinget når de behandler statsbudsjettet for neste år.

– Det viktigste skrittet er tatt, og det er at det faktisk er lov å etablere en landslinje her i Moss med de forpliktelsene det innebærer, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Det er Kongsberg-Gruppens anlegg på Rygge og deres Aviation Maintenance Services (KAMS) som har det største behov for nye teknikere for å drive vedlikehold på norske kampfly. 

Forsvarsminister Gram understreker at selv om kampflybasen ligger lenger nord på Ørland, skal det på Rygge satses på Luftforsvaret og deres F35-fly.

Bell 412 SP helikoptre fra 339 Special Operation Aviation Squadron, her med politihelikopter AW169, under øvelse. Bell 412 skal nå få oppgradering som lar Forsvaret bruke dem en stund til.
Les også

Oppgraderer helikoptre fra 80-tallet

Investerer 500 millioner

Kongsberg-Gruppen har etablert et motor- og strukturdepot som skal sørge for mellomtungt vedlikehold av flyene.

Selskapet bruker 500 millioner kroner på depotene, som skal stå ferdige i andre halvdel av 2025.

Planen er at de skal utføre fremtidige oppgraderinger og modifikasjoner av jagerflyene, mens rutinemessig og jevnlig vedlikehold av F-35 fortsatt utføres av Luftforsvaret på hovedbasen Ørland.

– Etableringen bidrar til å beholde og videreutvikle kompetanse og kapasitet til å gjennomføre vedlikehold og oppgraderinger av norske jagerfly, sa administrerende direktør Eirik Lie i Kongsberg Defence & Aerospace i juni i fjor.

Rektor Svein Hykkerud på Malakoff videregående sier skolens jobb er å levere den kompetansen det lokale næringslivet etterspør.

– Dette er noe av det mest tekniske du kan holde på med på videregående skole, så det er kjempespennende for oss å være med på det, sier han til Moss Avis om den eventuelle etableringen.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) varsler en dreining i prioriteringene når ny Nasjonal transportplan legges fram 22. mars. Her foran Statens vegvesens bygg i Oslo.
Les også

Budsjettlekkasje: Regjeringen vil gi 1,1 milliarder kroner mer til drift og vedlikehold av riksveier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.