SAMFERDSEL

Video fra drone: Her sprenges Skjeggestadbrua

Med 100 kilo sprengstoff.

21. feb. 2015 - 14:26

SKJEGGESTADBRUA

  • Skjeggestad bru på E18 i Vestfold ble bygd i 1998 i forbindelse med E18 Gutu – Hellandprosjektet og tatt i bruk i 2001.
  • Er 230 meter lang har et løp i hver retning.
  • Er en såkalt kassebru i spennbetong, en svært vanlig brutype.
  • Hvert døgn kjører om lag 10.000 biler over brua.
  • Norske bruer inspiseres hvert femte år. Skjeggestad bru ble inspisert 1. juli 2011 uten at det kom vesentlige anmerkninger. Neste hovedinspeksjon var planlagt i løpet av 2016.
  • Mandag 2. februar brøt brua i sørgående retning sammen da grunnen rundt brufundamentet skled ut. Ingen kom til skade i hendelsen. E18 ble stengt i begge retninger.
  • Lørdag 21. februar kl. 14.00 blir det sørgående løpet sprengt.

En spent prosjektleder kunne puste lettet ut etter at den kraftige salven lørdag sprengte deler av Skjeggestad bru på E18 i Holmestrand.

– Alt ser ut til å ha gått veldig bra, sier prosjektleder Arvid Veseth etter å ha sett de første bildene fra sprengningen.

Den vel 100 kilos salven skulle gå av nøyaktig klokken 14, men etter at en person forvillet seg inn i sikkerhetssonen ble det hele forsinket med ti minutter. Klokken 14.10 kom det et kraftig smell etterfulgt av tykk røyk som steg mange titalls meter til værs og la seg over området rundt.

Vegvesenet hadde opprettet en sikkerhetssone på 500 meter rundt selve brua. Pressen måtte også holde seg på god avstand, mens sprengningen ble filmet fra lufta av en drone. I tillegg ble tre boliger evakuert, og beboerne får ikke flytte hjem før søndag.

Les også: Brukompetansen kritisk i Vegvesenet viser notat

Ny bru om halvannet år

Det er deler av den sørgående brua på som kollapset 2. februar, som ble sprengt lørdag ettermiddag.

Frykten på forhånd var at det nordgående løpet skulle bli ødelagt da den kraftige salven gikk av, men det ser ut til å ha gått bra.

Håpet er at den nordgående brua ganske snart kan ta unna trafikken forbi stedet. Hvor fort det kan skje, fikk Arvid Veseth mange spørsmål av fra pressen, som hadde møtte tallrikt opp for å bivåne sprengningen lørdag. Svaret hans var «vet ikke».

– Vi må først inspisere brua nøyere, før vi kan si noe sikkert, sier Veseth.

Han anslår at det kan ta rundt halvannet år før en ny sørgående bru står ferdig. Enten må brua bygges helt opp fra grunnen, eller så kan det brukes søyler og fundament fra det som står igjen av brua, opplyser prosjektlederen.

– Kan vi bruke noe av fundamentene og søyler fra dagens bru vil vi kunne spare noe tid, sier han.

Les også: Skal rive Skjeggestadbrua - her er de spektakulære jobbene de har gjort før

Mange skuelystne

Mange skuelystne hadde møtt fram for å få med seg sprengningen, som Statens vegvesen på forhånd betegnet som teknisk utfordrende. Blant dem som var til stede var statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i Samferdselsdepartementet.

– Dette er den veien jeg kjører til og fra jobb, sier Hoksrud, som er fra Bamble i Telemark.

Han berømmer Statens vegvesen for raskt arbeid med å klargjøre sprengningen. Om det kommer ekstra penger fra regjeringen kunne han lørdag ikke si noe om.

– Akkurat nå kan vi ikke være opptatt av det. Vi må komme tilbake til penger senere, sier statssekretæren.

– Jeg håper at Statens vegvesen setter inn alle ressurser, slik at det nordgående løpet kan åpnes så fort som mulig, sier han.

Les også: 104 norske bruer har truet bæreevne

Dekket til

Selve brua var dekket til på sidene for å hindre steinsprut under sprengningen. Brua var kuttet ved søyle fire på forhånd, og søyle fem og seks ble sprengt samtidig.

Før sprengingen var det lagt ut om lag 2.000 kubikkmeter med løse Leca-kuler under den delen av brua som ble sprengt.

Hensikten var at Leca-kulene skulle fungere som pute for de fallende bruelementene, opplyser veivesenet.

Det har ikke vært mannskaper under brua i forberedelsene, og alt arbeid er gjort med fjernstyrte maskiner.

Les flere nyheter om Skjeggestadbrua.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.