OLJE OG GASS

– Vi vil ha 100 deltakere til

Subsea-konferansen UTC merker på deltakerantallet at det er kostnadspress i oljeindustrien.

HOLDER KOKEN: Bergen huser i år den tyvende UTC-konferansen i rekken. Kostnader er en viktig del av årets konferanse. Foto: Eirik Helland Urke
HOLDER KOKEN: Bergen huser i år den tyvende UTC-konferansen i rekken. Kostnader er en viktig del av årets konferanse. Foto: Eirik Helland Urke
12. juni 2014 - 14:48

Neste uke er det duket for Underwater Technology Conference (UTC) i Bergen. Konferansen, som i år arrangeres for tyvende gang, dreier seg om subseateknologi og kostnadsutfordringene i subseaindustrien.

Totalt har 60 utstillere meldt sin ankomst, mens 70 foredragsholdere skal holde alt fra såkalte keynote-foredrag til tekniske presentasjoner på parallelle sesjoner.

30 prosent av deltakerne er internasjonale og kommer fra store subseahuber rundt om i verden, som blant annet Perth, Rio de Janeiro, Aberdeen og Houston.

Les også: Disse subsea-grepene må oljeindustrien gjøre for å tilpasse seg fremtiden

Trenger flere deltakere

I skrivende stund har 750 deltakere meldt seg på konferansen. I fjor var totalt 850 meldt på.

– Vi vil ha 100 deltakere til, slik at vi er på samme nivå som i fjor. Vi regner med at det kommer, for mange er litt sene med å melde seg på. Men vi forventer vel egentlig ikke noen økning i år, med tanke på bransjens høye kostnadsfokus, sier prosjektleder Irmelin Grønevik til Teknisk Ukeblad. 

For det er slik at subsealeverandørene merker at det er stadig sterkere konkurranse om de store kontraktene. Det stilles store krav til kostnader, noe som ikke gjøres lettere av det finnes svært få standarder på subseautstyr.

For manglende standarder gjør at oljeselskapene bestiller utstyr og komponenter som er spesialtilpasset deres egne krav. Derfor blir det vanskeligere å lage komponenter til en lav pris.

Ikke bare kjemper de store leverandørene hardere om kontrakter, de mindre selskapene faller ofte utenfor tildelinger fordi de ikke klarer å konkurrere på pris.

Les også: Ansatte kuttes og nyansatte droppes i subseabransjen

Ny virkelighet

– Nå er utfordringene kommet, og det så vi litt i fjor også. Subsea- og oljebransjen møter en mer kompleks markedsituasjon, og i bransjen er det et økende behov for samarbeid når det gjelder teknologiutvikling, sier prosjektleder Grønevik.

Nettopp det punktet bifaller programkomiteens leder Roald Sirevaag, som for øvrig har sitt daglige virke i Statoil.

– Man må få ned kostnadene, og det gjør at man trenger nyvinning på enkelte områder og standardisering på de tingene vi gjør flere ganger. Det er ikke behov for å gjøre engineering for hvert oljeselskap og hvert enkelt felt og man bør få ned et lite utvalg standardiseringsløsninger. Dette er ting som har styrt hvordan vi har satt opp programmet, sier han.

Sosialt og faglig

Konferansen åpner med besøk til bedriftene Clampon, Naxys og Oceaneering neste tirsdag, før det blir intensivt program med påfølgende gallamiddag onsdag og avslutning torsdag ettermiddag.

– Vi ser fram til å si velkommen til 800-900 deltakere til et Bergen i fint vær, der kunnskapsdeling og sosialisering står i fokus, sier Grønevik.

Les også: 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Galopperende kostnader i alle deler av offshorenæringen

Mener dette kan revolusjonere subseabransjen

– Subseamarkedet skal dobles innen 2020

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.