IT

– Vi trenger en dugnad for å bygge den nye industrien

Politikere og industrien må jobbe sammen og ha våre nasjonale fortrinn i tankene når vi skal bygge nye fremtidssikre arbeidsplasser.

Vil har industriell dugnad: adm. direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, vil ha et bredt samarbeid om den nye og eksisterende  industrien vi må utvikle.
Vil har industriell dugnad: adm. direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, vil ha et bredt samarbeid om den nye og eksisterende industrien vi må utvikle. Foto: Odd Richard Valmot
13. des. 2021 - 19:00

Sjefen for Industri Norge, Stein Lier-Hansen, er bekymret for norsk industris muligheter i den enorme omstillingen som foregår i Europa og i verden ellers.

Det skjer en rask utvikling av grønn industri. Han peker på at dette skjer i beinhard konkurranse mellom land og at vi må utnytte de mulighetene vi har.

Vi er godt forspent med både oppegående industri og naturressurser, slik som Europas største forekomster av sjeldne jordarter på Fensfeltet i Telemark. Det er et godt utgangspunkt, men Norge trenger rammebetingelser som ikke er dårligere enn i andre land.

Eksport

Selv om vi snakker mye om industri og hvor viktig den er, så har Norge ti prosent mindre eksport i forhold til brutto nasjonalprodukt enn land som Tyskland og Finland. Det er ikke bra i et perspektiv hvor vi må fylle igjen hullet som blir etter oljen.

Det er mange som kan lage arbeidsplasser i Norge, mener Lier-Hansen, men ikke alle kan lage de som gir eksport. Det er også mye å ta fatt på i industrien for at vi kan holde det høye velstandsnivået oppe. Vi må utvikle en smartere og mer produktiv industri. Det kan vi klare med den norske modellen om felles mål ved å gi den enda mer innhold.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

Vår podkast om elbiler vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Apple Podcasts | Spotify | Video | RSS-feed

Teknisk sett – karriere

Hvem er du i arbeidslivet? Kjersti Flugstad Eriksen og Tuva Strøm Johannessen er journalister i Teknisk Ukeblads karriereredaksjon. De byr på innsiktsfulle samtaler med spennende gjester om hvordan du kan utvikle deg som menneske i jobbhverdagen. Podkasten publiseres ukentlig.

Apple Podcasts | Spotify  

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.