UBÅT

Verdens største privat-byggede ubåt forliste utenfor København

Eier sa han forsøkte å reparere ballasttank. Nå er han siktet for drap.

Fredag morgen søkte to redningshelikoptere og tre skip fra Forsvaret etter den private ubåten UC3 Nautilus som er bygget av Peter Madsen.
Fredag morgen søkte to redningshelikoptere og tre skip fra Forsvaret etter den private ubåten UC3 Nautilus som er bygget av Peter Madsen. Bilde: Bax Lindhardt
11. aug. 2017 - 13:32
Oppdatert: Eieren av den privatbygde ubåten som sank i Danmark fredag, er siktet for drap på en svensk kvinne, opplyser dansk politi.
 
Den privatbyggede ubåten UC3 Nautilus, som ble meldt savnet i Københavns havnebasseng fredag, har sunket. Det bekrefter det danske Forsvaret, ifølge danske BT.
 
Eieren av ubåten, oppfinneren Peter Madsen, kom fra havariet i god behold.
 

Madsen er kjent for å bygge både ubåter og raketter, og har selv bygget ubåten, som skal være verdens største privat-byggede ubåt, ifølge NTB.

Det er fortsatt uklare omstendigheter i saken. Madsen har opplyst at en svensk journalist også var om bord, men at han satte journalisten i land allerede torsdag kveld, meldte DR tidligere i dag. Det kom etterhvert frem at den kvinnelige journalisten ble meldt savnet torsdag kveld.

Nå er ubåteieren altså siktet for drap. Visepolitiinspektør Jens Møller bekrefter siktelsen mot ubåteieren sent fredag ettermiddag, melder NTB. 

Ifølge Peter Madsen selv skal det ha vært en feil på en ballasttank som forårsaket at ubåten sank. 

- Jeg var bare på en treningstur med båten, og så oppstod det en feil på en ballasttank som ikke var særlig alvorlig, inntil jeg prøvde å reparere den. Så ble den plutselig veldig alvorlig. Da tok det cirka 30 sekunder før Nautilus å synke, og jeg kunne ikke lukke lukene eller noe som helst. Det er kanskje like greit, for isåfall ville jeg fortsatt vært der nede, sa Madsen i et intervju med danske TV2.

Leteaksjon

Ubåten ble meldt savnet klokken 2.30 natt til fredag, og ble sist sett i Københavns havnebasseng klokken 20.30 torsdag kveld. Det var den kvinnelige journalistens kjæreste som meldte ubåten savnet, ifølge Ritzau.

Forsvaret sendte to redningshelikoptre og tre skip for å lete. I tillegg bisto private båter i letingen. Ubåten ble observert seilende ved Køge Bugt sør for København klokken 10.45 fredag, av en av Forsvarets utkikksposter på land. Kort tid etter sank ubåten, men eieren var da på land og i god behold.

Madsen opplyser at ubåten fikk tekniske problemer.

Ubåten er 18 meter lang og 33 tonn tung, og ble sjøsatt i 2008. Nautilus hadde stått flere år på land, da den igjen ble sjøsatt i mai i år. Den hadde da gjennomgått en lang rekke oppgraderinger.

Les mer om ubåten hos danske Ingeniøren.  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.