BYGG

Veidekke og NCC kan bli utestengt

TRUSSEL: Vegvesenet truer nå med å utestenge Veidekke og NCC fra asfaltkontrakter.
TRUSSEL: Vegvesenet truer nå med å utestenge Veidekke og NCC fra asfaltkontrakter. Bilde: colourbox.com

Bakgrunnen er at selskapene har vært innblandet i ulovlig prissamarbeid og markedsdeling.

Les også: NCC risikerer gigantbot – Veidekke går fri

Har erkjent samarbeid

– Beslutningen er tatt på grunnlag av at de to selskapene har erkjent å ha deltatt i ulovlig prissamarbeid i Trøndelagsfylkene. En eventuell avvisning fra asfaltkonkurransene vil gi en klar melding om hvordan vi ser på slike ulovligheter, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Veidekkesjefen: Veidekkesjefen:– Det har vært en tøff belastning

435 gebyrmillioner

Fra Konkurransetilsynets side er Veidekke varslet om et gebyr på 270 millioner kroner og NCC et gebyr på 165 millioner. Veidekke er samtidig varslet om at selskapet kan bli fritatt for gebyret fordi selskapet selv varslet Konkurransetilsynet om prissamarbeidet.

Saken er fortsatt ikke avgjort, selskapene har ved flere anledninger fått utsatt fristen for å kommentere avgjørelsen. Nå sist til 1. mars i år.

Les også: Vegvesenet ber om asfalthjelp

Hjemmelsgrunnlaget for at Statens vegvesen kan utelukke de to selskapene fra konkurranse om asfaltkontrakter er Forskrift om offentlige anskaffelser som sier at oppdragsgiver kan avvise leverandører som: “i sitt yrke har gjort seg skyldig i alvorlige forsømmelser mot faglige og etiske krav i vedkommende bransje”.

Frp: – Mafiatilstander i asfaltbransjen

Kun trussel, ingen avgjørelse

– Dersom selskapene velger å delta i årets konkurranser i Trøndelag, vil beslutning om eventuell avvisning bli tatt etter tilbudsfristen i slutten av februar, sier veidirektøren.

Det er altså kun en trussel om å utestenge de to selskapene veidirektøren har sendt.

Det er sju kontrakter for vedlikeholdsasfaltering av riks- og fylkesveier i Trøndelagsfylkene som er ute på konkurranse i 2012. Tre i Sør-Trøndelag og fire i Nord-Trøndelag, med et asfaltvolum på om lag 270.000 tonn.

Veidekke avviser

– Vi opplever varselet fra Statens vegvesen som en fortsettelse av de vurderinger Statens vegvesen ga uttrykk for for ett år siden. Vi kan ikke se at det er grunnlag for en slik beslutning og vil derfor bestride en slik avgjørelse. Vi vil nå uansett gjøre oss nærmere kjent med innholdet i varselet før vi uttaler oss videre, sier kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen i Veidekke.

BI-professor: – Kan være grov uaktsomhet

Les også:

NCC kunne sluppet billigere

Lettelse i Veidekke

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.