PODKAST

Utvikler batteri for både strøm og varme

NTNU er med å konstruere et batteri svært utenom det vanlige som kan lades opp med og levere fra seg strøm og varme og som bli mer kompakt og mye billigere enn elektrokjemiske batterier.

Bygger helt ny batteriteknologi: Professor i materialteknologi Merete Tangstad.
Bygger helt ny batteriteknologi: Professor i materialteknologi Merete Tangstad. Foto: Odd Richard Valmot
7. juli 2023 - 10:18

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Av og til dukker det opp en teknologi som gir oss litt hakeslepp. Det nye batteriet som nå utvikles i et stort EU-prosjekt er en slik teknologi. Og det er ikke det vi vanligvis tenker på som et batteri.

Professor i materialteknologi Merete Tangstad og hennes folk har fått ansvar for å utvikle materialer som skal lagre og hente energi som lagres eller frigjøres fra faseovergangen til ulike materialer. Det vil si når de går over fra fast til flytende fase og tilbake igjen.

Materialet de ser mest på er ferrosilisium mikset med litt bor. Perfekt for norsk prosessindustri altså.

Materialet vil smelte ved over 1 200 grader til det trengs det store mengder termisk energi. Det blir som når en isbit smelter og suger varme fra omgivelsene. Det omvendte skjer når materialet størkner. Da frigjøres energien i det som kalles faseovergangen.

Men slikt blir det bare termisk energiflyt av. Det er viktig for å varme opp f.eks. bygninger, men det trengs strøm også. Og strømmen kommer fra intet mindre en variant av solceller. Et så varmt medium, med så høy temperatur som det er inne i batteriet, stråler ut fotoner som kan høstes av de fotovoltiske cellene med veldig høy virkningsgrad inne i batteriet. Og det de ikke klarer å omsette til strøm forblir som høy temperatur.

NTNU har også ansvar for beholderen som skal holde på den termiske massen og tror grafitt vil være ideelt. Mye billigere enn tradisjonelle batterier og dobbelt så energitett som tradisjonelle batterier. En kubikkmeter batteri vil kunne lade opptil 1 MWh og siden materialene er billige og batteriet lydløst er det lett å se for seg en teknologi som kan ta av. Spesielt siden den kan lades både med strøm eller varme.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Slik skal kjempeflyet Windrunner bli seende ut.
Les også

Vil bygge verdens største fly for å frakte vindturbin-blader

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.