SKIP

Uttalelser fra polsk inspektør svekker forklaringen til det danske Forsvaret i tvangsarbeider-skandalen

Bygget krigsskip ved hjelp av nordkoreanere.

Skroget til Lauge Koch ble bygget på det polske skipsverftet Crist Shipyard i Gdynia i 2014.
Skroget til Lauge Koch ble bygget på det polske skipsverftet Crist Shipyard i Gdynia i 2014. Bilde: Foto: Karstensens Skibsværft/Ingeniøren

Inspektøren som stod for overvåkningen av det danske inspeksjonsfartøyet Lauge Koch, sier nå at man ikke kan avvise at nordkoreanske tvangsarbeidere var med på å bygge skipet. Det skriver danske Information

Forklaringen til den polske inspektøren Tomasz Mulica har hittil vært sentral i Forsvarets avvisning av anklagene.

Skroget til Lauge Koch ble bygget på det polske skipsverftet Crist Shipyard i Gdynia i 2014, og nylig avslørte Danske Radio og Information at nordkoreanske tvangsarbeidere jobbet på dette og ytterligere ni andre skip på det polske verftet. 

Bakgrunn: Penger fra norske selskap kan ha gått til Nord-Koreas masseødeleggelsesvåpen

Fant kontrakter og fakturaer

De danske avsløringene ble gjort på bakgrunn av Teknisk Ukeblads avsløring i fjor sommer om at nordkoreanere var med å bygge det norske skipet Polar Empress - ved samme verft.

Kontrakter og fakturaer viste at nordkoreanske arbeidere var hyret til å jobbe på skipene. Likevel avviste både Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) og hovedentreprenøren Karstensens Skipsværft, at nordkoreanere var med på å bygge skroget til Lauge Koch. Konklusjonen ble basert på 15 byggemøter i regi av FMI, tekniske forhåndsvarslede inspeksjoner, samt et skriftlig svar fra Crist Shipyard og Karstensens Skipsværfts daglige inspeksjoner på Crist-verftet. 

I intervjuer med danske Information sier imidlertid Karstensens polske inspektør Tomasz Mulica, som fulgte byggearbeidet på Lauge Koch fra start til slutt, at han ikke kan avvise at nordkoreanere var med å bygge deler av skipet.

Krever svar fra Forsvarsministeren

Danske røde partier krever nå at den danske forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen (V) redegjør for om nordkoreanske tvangsarbeidere har vært med på å bygge danske krigsskip - og hva han vil gjøre for å forhindre at noe liknende skjer i framtiden. Det melder Danske TV2.

- Jeg forstår ærlig talt ikke hvorfor regjeringen og Dansk Folkeparti er så likegyldige til at nordkoreanske tvangsarbeidere har vært med å bygge danske krigsskip, sier Nikolaj Villumsen, utenrikspolitisk talsperson for Enhedslisten til TV-kanalen. 

- Dette er sosial dumping i en helt ekstrem grad. Samtidig er danske skattekroner muligens gått til utviklingen av nordkoreanske atomvåpen, sier Villumsen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.