TUMENER

Uavhengig gransking kan rydde opp i elektrifiseringsdebatten

LEDER: Oljeselskapene har seg selv å takke for bråket.

Kraft fra land-løsning: Slik kunne feltutbyggingene på Utsira-høyden blitt elektrifisert, ifølge denne illustrasjonen fra ABB.
Kraft fra land-løsning: Slik kunne feltutbyggingene på Utsira-høyden blitt elektrifisert, ifølge denne illustrasjonen fra ABB. Bilde: ABB
13. mars 2014 - 12:53

Oljeselskapene har seg selv å takke for debatten om elektrifisering av Utsirahøyden.

Stortingets politikere blir plassert på sidelinjen, fordi konseptvalg blir gjort på et tidspunkt hvor oljeselskapene hevder at det er for seint å snu når det gjelder kostnader og tidsplan for oppstart.

Allerede i 1996 bestemte Stortinget at det ved alle nye feltutbygginger på norsk sokkel skulle legges fram en plan for kostnader ved elektrifisering som alternativ til gassturbiner.

Dette kravet ble forsterket i Petroleumsmeldingen i 2011, da den rødgrønne regjeringen påla oljeselskapene å vurdere kraft fra land til alle nye felt.

Da hadde allerede Statoil og Lundin gjort sine kjempefunn på Aldous og Avaldsnes, senere omdøpt til Johan Sverdrup. På Utsirahøyden ligger også feltutbyggingene Ivar Aasen, Gina Krog og Edvard Grieg.

Hele området egner seg spesielt godt for elektrifisering. Plan for utbygging og drift av Johan Sverdrup får ikke Stortinget anledning til å diskutere før tidligst om ett år.

Bakgrunn: Bakgrunn: Dragkampen om kraft fra land

Feltene Ivar Aasen, Gina Krog og Edvard Grieg fikk godkjent sine planer i Stortinget under forutsetning av at det skulle legges til rette for en samordnet kraft fra land-løsning.

Disse feltene vil nå bli drevet med gasskraft på ubestemt tid dersom det bare blir elektrifisering av Johan Sverdrup, slik Statoil har lagt opp til i sitt konseptvalg.

Dette har skjedd etter at myndighetene ved Olje- og energidepartementet ba Statoil om å lede arbeidet med en felles løsning for elektrifisering, kalt Utsira High Power Hub (UHPH).

Det synes klart at denne planen har strandet på grunn av uenighet mellom oljeselskapene om kostnader og tekniske løsninger. Prislappen har variert fra seks til 16 milliarder.

Oljeselskapene opererer med langt høyere kostnader enn kabel- og installasjonsselskapene, som understreker at dette er enkel teknologi, det er for eksempel 19 år siden ABB utviklet sin HVDC-teknologi for Troll A.

Derfor er det grunn til å stille spørsmål om politikerne får innsyn i all dokumentasjon som ligger til grunn for de konseptvalg oljeselskapene har gjort.

Landets nye olje- og energiminister Tord Lien har ennå ikke klart å svare tydelig på hvordan han forholder seg til spørsmålet om elektrifisering.

Hele Stortingets energi- og miljøkomite har bedt om innsyn i en utredning om kostnadsanslagene fra Oljedirektoratet, men fått avslag.

Hemmeligholdet gir inntrykk av at oljeselskapene får gjennomslag i OD og OED med premisser som politikerne ikke kan stole på.

En uavhengig gransking av hele sakskomplekset elektrifisering av Utsirahøyden kan rydde opp i dette.

Les også:

– Enten har Lien gjort en slett jobb, eller så gambler Statoil

SV og KrF vil la Statnett bygge offshore-nettet

Her er Tord Liens forklaring på at Utsira-prisen gikk fra 9 til 16 mrd. på ett år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.