NORDKOREANSKE ARBEIDERE I POLEN

Tvangsarbeiderskandalen: Polen måtte stå skolerett foran hundrevis av FN-delegater

Måtte svare ILO om utstrakt bruk av nordkoreanere.

Crist-verftet i Gdynia var åsted for en brutal ulykke, der en nordkoreansk arbeider omkom da han sveiset på det norske skipet Polar Empress.
Crist-verftet i Gdynia var åsted for en brutal ulykke, der en nordkoreansk arbeider omkom da han sveiset på det norske skipet Polar Empress. (Bilde: Lars Taraldsen)

Måtte svare ILO om utstrakt bruk av nordkoreanere.

Onsdag 7. juni måtte den polske regjeringen stå skolerett foran flere hundre delegater fra 200 land da FNs arbeidsorganisasjon ILO (Internation Labor Organization) avholdt sin årlige konferanse i Genéve.

Årsaken er brudd på én av ILOs åtte viktigste konvensjoner: Konvensjon 29 om tvangsarbeid, som blir sett på som spesielt ille da det er en av kjernekonvensjonene.

Bakteppet er den utstrakte bruken av arbeidere fra Nord-Korea. Arbeiderne har ved en rekke anledninger blitt karakterisert som tvangsarbeidere. De skal ha begrenset bevegelsesfrihet, den reelle lønnsutbetalingen skal være elendig og arbeidsforholdene er tidvis ansett som farlig.

Bakgrunn: TU avslører: Norske selskap i europeisk slaveskandale

– En situasjon man ikke vil være i

Blant annet omkom en nordkoreansk arbeider da han – uten verneutstyr – sveiset på det norske superskipet Polar Empress.

Teknisk Ukeblad har tidligere avslørt at en rekke skip fra norske selskaper – deriblant Kleven og Ulstein – dukker opp i kontrakter mellom et statseid nordkoreansk selskap og arbeidsformidlerselskapet Armex i Polen.

Nå har altså Polen havnet på ILOs svarteliste – eller «land med dobbel fotnote», som det ifølge FN-sambandet heter.

I år var Polen ett av fem land med dobbel fotnote. De andre landene var Ukraina, El Salvador, Ecuador og Malaysia.

Selv om det er begrenset med sanksjonsmuligheter i ILO-systemet, anses det som svært lite hederlig å havne på denne listen. Først og fremst er det snakk om «naming and shaming».

– Å stå skolerett foran flere hundre delegater fra 200 land, det er en situasjon som medlemslandene ikke vil være i. Offentliggjøring av alvorlige brudd på reglene i arbeidslivet, på høyeste nivå i ILO, er ikke noe enkeltland vil være ved, skriver FN-sambandet på sine nettsider.

– Frykter hva som kan skje med familien

Det vises videre til Teknisk Ukeblads saker om tematikken, samt FN-sambandets egne anekdoter.

– Nord-Korea har i mange år sendt arbeidere til ulike land for å jobbe, tjene penger, og arbeiderne må sende lønna hjem til regimet. Sjøl beholder de svært lite av det som tjenes.

– Arbeiderne som sendes ut er typisk arbeidsfolk med familier hjemme, og som derfor ikke våger å hoppe av og la være å komme hjem av frykt for hva som kan skje med familiemedlemmene der hjemme, heter det.

LOs representant på ILO-møtet, Nina Mjøberg sa ifølge FN-sambandet følgende:

– Den polske regjeringen er bekymret for arbeidstakernes rettigheter når migrantarbeiderne er i Norge. Jeg håper den polske regjeringen vil ha samme bekymring overfor migrantarbeidere som oppholder seg i Polen.

Det var den polske fagbevegelsen Solidaritet som rapporterte tilfellene om tvangsarbeid til ILO.

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt hvordan polske myndigheter i møte med norske myndigheter har forklart seg i saken om de nordkoreanske arbeiderne.

– De får i alle fall gå fritt rundt i landsbyen de jobber i og får handle i butikken på egen hånd, argumenterte det polske utenriksdepartementet.

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå