OLJE OG GASS

Tror fremdeles på Castberg-olje til land

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har ikke gitt opp håpet.

21. aug. 2013 - 10:02

Stavanger/ONS Norway: I begynnelsen av juni utsatte Statoil det viktige Johan Castberg-prosjektet.

Utbyggingsplanene hadde skapt begeistring i Nord-Norge fordi oljen skulle føres til land i innmark. Men nå sliter Statoil med å finne lønnsomhet i prosjektet. Og i går ble Aker Solutions tildelt en kontrakt på 250 millioner for et utvidet konseptstudie med en flyter og offshore lasting.

Feiret for tidlig

Olje- og energiminister Ola Borten Moe, som inviterte til kakefest i februar da Statoil offentliggjorde at selskapet ønsket å ta oljen fra Johan Castberg-feltet inn til en oljeterminal i Veidnes, håper fremdeles på ilandføring.

- Personlig tror jeg at Statoil vil gå for ilandføring. Dette baserer jeg på at Statoil selv har sagt at det er en god løsning, og så tror jeg at de vil finne mer olje i Castberg-området, sier Borten Moe til Teknisk Ukeblad.

Statoil er blitt usikre på hvor mye olje som finnes i Castberg-området. Den første letebrønnen, Nunatak, skuffet voldsomt. Det var bare litt gass i formasjonen.

Les mer: Full krangel om oljeskatten  

Kostbare arbeidsplasser

Uten flere oljefunn i nærområdet blir det dårlig lønnsomhet i å bruke 10 milliarder kroner ekstra for å føre oljen til land. Da kan en flytende løsning med offshore lasting av oljen være mer attraktivt.

- Det er usikkerhet knyttet til ressursgrunnlaget, og derfor borer vi flere brønner i området. Nunatak-brønnen var lite oppløftende, men nå er vi i gang med å bore prospektet Iskrystall. Vi skal bore tre nye brønner i området, sier direktør for teknologi, boring og prosjekter i Statoil, Margareth Øvrum.

Hun forteller at funnsannsynligheten for Iskrystall-brønnen ikke er påvirket av Nunatak-skuffelsen. – Nunatak var basert på en helt annen geologisk modell. Jeg har forhåpninger til Iskrystall og Kramsnø.

Les mer: Trenger 95 nye dypvannsrigger innen ti år

Starter på nytt

- Er det ikke slik at dere starter å bore på de prospektene med høyest potensial?

- Ikke nødvendigvis. Vi var interesserte i å undersøke en ny letemodell på Nunatak. Det var grunnen til at den ble boret først.

Øvrum vil ikke si noe om når Statoil tar et nytt konseptvalg for Johan Castberg.

– Nå starter vi helt på nytt. Vi må først få bedre oversikt over ressursene. Deretter må vi finne den beste utbyggingsløsningen. Og da må vi også ta hensyn til skatteskjerpelsen regjeringen nå har innført.

Les også:

Like mye olje som det finnes i Goliat-feltet står på spill

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vet størrelsen på Johan Sverdrup  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.