OLJE OG GASS

Like mye olje som det finnes i Goliat-feltet står på spill

Partene klarer ikke å bli enige om Snorre-feltet.

Snorre-feltet skal få levetid langt ut over 2040. Men eierne sliter med å bestemme seg for konseptet.
Snorre-feltet skal få levetid langt ut over 2040. Men eierne sliter med å bestemme seg for konseptet. Bilde: Rune Johansen/Statoil
21. aug. 2013 - 09:17
Vis mer

Stavanger/ONS Norway: Snorre-feltet skal bygges ut på nytt og gi liv til feltet frem til 2040. Men partnerne klarer ikke å bli enige om hva som er den beste løsningen.

Like mye olje som det finnes i Goliat-feltet står på spill.

Statoils sjef for norsk sokkel, Øystein Michelsen, sier til Teknisk Ukeblad at beslutningen sitter langt inne.

– Det er svært krevende. Dette er den vanskeligste problemstillingen vi står overfor, sier Michelsen.

Les mer: – Ingeniører egner seg ikke som konsulenter

Uenighet

Statoil jobber nå med å beregne lønnsomheten ved å bore flere titalls nye produksjonsbrønner på Snorre. Selskapet har foreløpig ikke konkludert. Uenigheten blant lisenspartnerne dreier seg om hvor mye det svarer seg å investere i feltet.

Konseptvalget for Snorre 2040 er utsatt flere ganger. Nå er planen at beslutningen skal tas i høst. Men det begynner å haste, og statens oljeselskap Petoro er utålmodig.

– Dette er et tidskritisk prosjekt. Snorrefeltet er i en moden fase og altså på vei nedover i produksjon. Jo lenger vi venter, desto mer økonomisk marginalt blir prosjektet. Derfor er vi veldig opptatt av at lisensen kommer til enighet nå i høst, sier kommunikasjonssjef Sveinung Sletten i Petoro til Teknisk Ukeblad.

Vil ha plattform

Petoro vil bygge en brønnhodeplattform til Snorre-feltet. Dette gir muligheten til å bore vesentlig flere brønner enn man får med en subsealøsning.

– Vi mener dette er den beste løsningen fordi det vil gi vesentlig større volumer og en større oppside. Våre tall viser at denne løsningen vil gi 130 til 190 millioner ekstra fat olje fra Snorre, og investeringene møter våre krav til lønnsomhet.  I tillegg vil en brønnhodeplattform gjøre det enklere å vedlikeholde brønnene, noe som gir høyere produksjon over tid, sier Sletten.

Skatteendringer

I mai bestemte regjeringen seg for å stramme inn skattefritakene for offshoreutbygginger.

Oljebransjen har advart om at dette vil ramme store, marginale prosjekter. Med andre ord har staten gitt sitt eget oljeselskap dårligere kort på hånden.

Les også:

Statens oljeselskap advarer mot skatteendringer

Vet størrelsen på Johan Sverdrup

Bruker inntil 50 prosent flere ingeniørtimer per fat olje  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.