OLJE OG GASS

«Trollmannen» får en av verdens mest prestisjetunge priser

Første utenfor Nord-Amerika.

Hans Christen Rønnevik er så nært man kommer en levende geologi-legende. Nå hylles han i USA for sin jobb i Nordsjøen.
Hans Christen Rønnevik er så nært man kommer en levende geologi-legende. Nå hylles han i USA for sin jobb i Nordsjøen. Bilde: Håkon Jacobsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
18. des. 2014 - 21:17

Johan Sverdrup. Snorre. Alta. Alvheim. Volund. Gohta.

Hans Christen Rønnevik – sjefen for leteteamet til oljeselskapet Lundin – har gjennom sin karriere vært med på en imponerende rekke overraskende og store funn på norsk sokkel.

Nå er han tildelt en av verdens mest prestisjefylte priser for fremragende letearbeid: The Norman H. Foster Outstanding Explorer Award.

Les også: Torstein Sanness gir seg som Lundin-sjef

Historisk pris

Prisen deles ut av The American Association of Petroleum Geologists (AAPG), verdens største forening for geologer med over 30 000 medlemmer.

Ifølge informasjon Teknisk Ukeblad har fått fra Lundin, får Rønnevik prisen for 2015 for sitt årelange engasjement innen oljeleting, og særlig for hans arbeid knyttet til Nordsjøen.

Juryen trekker spesielt fram funnene som er gjort i feltene Snorre, Alvheim og Volund, og gigantfunnet Johan Sverdrup, ifølge selskapet.

– Dette er en viktig anerkjennelse, og nok et bevis på hvor stor innflytelse Hans Christen har hatt, og fortsatt har, innen sitt fagfelt. Ikke bare i Norge, men også internasjonalt, sier administrerende direktør i Lundin Norway Torstein Sanness i en melding.

Han mener at Lundin med dette kan skryte på seg mer enn de allerede har gjort:

– Noen av verdens fremste geologer sitter i juryen for prisen, så det hersker ingen tvil om at tildelingen er tuftet på tungt faglig grunnlag. Jeg har lenge sagt at Lundin Norway har en av landets beste leteavdelinger, men nå spørs det om jeg må utvide dette til å gjelde hele verden, sier Sanness videre.

Les også: Derfor treffer Lundin dobbelt så ofte som de andre leteselskapene

– Holder på så lenge det er gøy

Hovedpersonen selv sier til Teknisk Ukeblad at han har visst om tildelingen en god stund, men at det kom ovverraskende på ham.

– Det er greit å se at de ser på oss fra over dammen og at de ser på hva som skjer her når det gjelder petroleumsleting.

Rønnevik har tidligere fått en rekke priser – deriblant ble han kåret til Oilman of the Year av Society of Petroleum Engineers, samt at han har fått Norsk Petroleumsforenings pris NPF-prisen.

– Det begynner å bli fullt nå. Jeg har vel fått fem-seks priser, sier han.

– Dette gjør at jeg får inspirasjon til å stå på videre.

Rønnevik lover at han kommer til å holde på en god stund til.

– Jeg gjør dette så lenge det er gøy.

Les også: Norske gründere: Amerikansk oljegigant lekket ideen vår til konkurrent

Gut-feeling og statistikk

For å komme i betraktning for å motta prisen, må man være medlem av AAPG, man må leve og være aktiv på letefronten når mottakeren av prisen velges, og man må være villig til å være til stede for å motta prisen.

I tillegg må man ta i bruk ny teknologi og stå for nyskapende letemetodikk og letestrategi.

Les mer om kriteriene hos AAPG her.

Prisen blir delt ut under AAPGs årskonferanse i Denver, Colorado i USA i mai 2015.

Tidligere har Rønnevik, sagt at det er mange faktorer som spiller inn i Lundin Norways måte å jobbe på. Blant dem er gut-feeling og statistikk. Samt at medarbeidere får frie tøyler til å gjøre det de kan best:

– Vi setter ikke Thorstvedt på midtbanen og Myggen i mål. Vi lar folk få være seg selv og utnytte sin spisskompetanse. Da fungerer laget mye bedre. Hos oss er det ingen som eier noe. Det er fellesskapet som spiller sammen som et lag.

Les også:

Disse teknologitoppene har størst formue

Så mye koster Yme-skandalen hver nordmann

Her slepes en teknisk milliardmaskin på over 1000 tonn  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.