SAMFERDSEL

Trøbbel for hyperloop-selskap – pengene kreves tilbake

Hyperloop TT bygget ikke testbane som lovet.

Hyperloop TTs testanlegg på en nedlagt militærflybase i Toulouse blir neppe realisert helt etter planen.
Hyperloop TTs testanlegg på en nedlagt militærflybase i Toulouse blir neppe realisert helt etter planen. Foto: Hyperloop TT
Tia KarlsenTia KarlsenJournalist
11. jan. 2022 - 05:00

Det begynte i 2017, da California-selskapet Hyperloop Transportation Technologies (TT) inntok Toulouse med brask og bram.

Selskapet luftet planene om en hyperloop som skulle holde 1300 kilometer i timen, med en reisetid på 24 minutter på den 250 kilometer lange strekningen mellom Toulouse og Montpellier.

Mottok over 150 millioner kroner

Hyperloop TT står også bak planene om å frakte gods i nesten 1000 kilometer i timen til Hamburg havn. For tiden opererer de også en hyperloop-testbane i Abu Dhabi.

I Frankrike var planen å bygge to testbaner på den gamle militærflybasen Francazal: En på 320 meter og en større bane på 1,2 kilometer, i tillegg til kontorer.

Selskapet skal ha mottatt over 15 millioner euro, tilsvarende om lag 150 millioner norske kroner, i statlig forskningsstøtte. I tillegg ble de forespeilet en sum tilsvarende 4,5 millioner kroner fra regionen Occitanie.

Hyperloop-banen som aldri kom

Fem år senere er den lille testbanen bygget ut, og en hyperloop-pod ved navn «Nacelle» ankom fra Spania i 2019. 

Men testbanen på 1,2 kilometer har aldri sett dagens lys. Testingen med passasjerer, som skulle skje i 2020, har heller ikke blitt noe av.

Før jul tok tålmodigheten slutt, og styret i den administrative enheten Toulouse Métropole besluttet å trekke tilbake byggetillatelsen for den store testbanen. I stedet settes arealet av til et mobilitetssenter som skal ha spesiell fokus på grønn luftfart.

Hyperloop-poden Nacelle fra Spania, som skal ha rom for 30 passasjerer, ankom flyplassen i 2019. <i>Foto:  Hyperloop TT</i>
Hyperloop-poden Nacelle fra Spania, som skal ha rom for 30 passasjerer, ankom flyplassen i 2019. Foto:  Hyperloop TT

Vil finne plass til en større bane

Dominique Faure, visepresident i Toulouse Métropole og ordfører i forstaden Saint-Orens, forsøkte å berolige:

– Det er bare en omskalering, så ingen grunn til å bekymring, sa hun, ifølge nettstedet Francebleu.

– Ved neste anledning kan selskapet ha behov for en bane på ti kilometer. Det skal vi klare å finne plass til.

Regionen Occitanie, som skal ha utbetalt 89.000 av sine lovede 450.000 euro til prosjektet, er imidlertid ikke like fornøyd. De krever nå pengene sine tilbake.

Ifølge avisen La Depeche har Hyperloop TT uttalt at det nye målet er en fem til ti kilometer lang testbane i regionen. Selskapet har ennå ikke kommentert kravet om tilbakebetaling. 

Tidspunkt for planlagt gjenåpning av gamle og nye E6 ved Stenungsund i Sverige, som ble rammet av kvikkleireskred 23. september i 2023, er høsten 2024.
Les også

Sverige: Tre pågrepet etter kvikkleireskred

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.