FORSVAR

Tollvesenet: Du må ha spesialtillatelse fra ditt lokale politi for å importere Elon Musks flammekaster inn i landet

Regnes som våpen.

Elon Musk fremste argument for å kjøpe flammekasteren hans er at den er morsom.
Elon Musk fremste argument for å kjøpe flammekasteren hans er at den er morsom. Skjermbilde: fra Elon Musk på Instagram
Hanne LøvikHanne LøvikJournalist
1. feb. 2018 - 11:58

Det betyr at dersom man har betalt 500 dollar for flammekasteren til Musk kan man få en kjedelig overraskelse fra tollen. 

– En flammekaster anses som skytevåpen, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Tolldirektoratet, Thore Simenstad, til tu.no. 

Han henviser til Våpenloven. 

– Den som vil innføre eller utføre skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon, må ha tillatelse fra vedkommende departement. 

Og det er i Norge politiet som utferdiger slike tillatelser. 

Måtte holde løftet om flammekastere 

Elon Musk lovde at dersom selskapet, The Boring Company, solgte over 50.000 skyggeluer skulle han selge en flammekaster. Og i forrige uke måtte han dermed holde løftet sitt. 

Og som det meste som Elon Musk tar i så blir det enorm oppmerksomhet rundt det. For tre timer siden, i skrivende stund, meldte Musk på Twitter at alle flammekasterne var solgt.

Han lovet også at alle ville bli sendt sammen med en «gratis og kjedelig brannslukker».

På nettsidene opplyser de at alle 20.000 flammekastere er solgt. Med en pris på 500 usd, nærmere 3900 nok, så har de solgt flammekastere for over 77 millioner kroner. 

Vis mer

Prisen på 500 usd inkluderer selvfølgelig ikke kostnader til frakt og eventuelle avgifter for import inn i Norge for de norske kjøperne.

Er bestilt til Norge 

Etter det vi kjenner til fra tips fra lesere skal det ha vært bestilt i hvert fall en del av disse flammekasterne til Norge. 

Vis mer

I USA vil flammer som er kortere enn 10 fot, altså 3 meter, være lovlig. Men i Norge vil Musk’ flammekaster kommer inn under definisjonen «flammekaster» i Våpenloven paragraf 1 b, ifølge Tolldirektoratet. 

Ifølge politiet, så er det imidlertid ikke nok med en importtillatelse. Dersom du kjøper skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon i utlandet til eget bruk, trenger du en importtillatelse fra politiet i tillegg til en våpentillatelse. 

Flammekasteren skal være innenfor de amerikanske reglene. Men ikke nødvendigvis de Norske. <i>Foto:  Skjermdump.</i>
Flammekasteren skal være innenfor de amerikanske reglene. Men ikke nødvendigvis de Norske. Foto:  Skjermdump.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.