OLJE OG GASS

Tilsyn om Statoils spareprogram: Har brutt reglene

Selskapet må nå svare myndighetene.

Ptil konkluderer med at Statoil ikke har involvert de ansatte tilstrekkelig i selskapets største spareprogram.
Ptil konkluderer med at Statoil ikke har involvert de ansatte tilstrekkelig i selskapets største spareprogram. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
21. jan. 2015 - 08:27

De ansatte er ikke blitt tilstrekkelig involvert i Statoils Step-program. Slik konkluderer Petroleumstilsynet (Ptil), og nå ber de selskapet om en rekke svar.

Step er tidligere blitt omtalt som det største spareprogrammet i norsk næringsliv noensinne, og står for Statoil technical efficiency program.

Konklusjonen bygger blant annet på intervjuer med lederne for fagforeningene Tekna og Nito i Statoil.

Les også: Statoil-ledere «kjenner ikke alltid til arbeidsmiljølovens menneske- og samfunnssyn»

– Besluttet uten medvirkning

Ptil påpeker en rekke forhold som de slår fast at er i strid med reglene.

De peker blant annet på at spareprogrammet skal ha blitt utviklet og besluttet uten at de tillitsvalgte var med i prosessen.

Spareprogrammet ble presentert for konsernets arbeidsmiljøutvalg våren 2014, ifølge Ptil. Samtidig var prosjektet utviklet og besluttet gjennom en prosess i ledelsen siden sommeren 2013, heter det.

Les også:  Sjekket Statoil etter «tips, bekymringsmeldinger og sykmeldinger»

– Ikke reell medvirkning

Ptil er også kritiske til samarbeidsorganet i forbindelse med Step-programmet. De påpeker at vernetjenesten ikke er med her.

«Møtene framstår for oss som informasjonsmøter som ikke gir rom for reell arbeidstakermedvirkning», heter det i brevet.

Prosjektlederen for Step-programmet har også overfor Ptil bekreftet at de ansattes representanter som oftest får lysark som informasjon.

«Arbeidstakernes representanter opplever at det er vanskelig å vurdere innholdet av og bakgrunnen for slikt underlagsmateriale», heter det videre.

Les også: Statoil vil velge brønndesign med størst utslippsrisiko

Holder på med svar

I Statoil jobbes det nå med et svar til tilsynet.

– Vi er opptatt av å ivareta god ansattinvolvering, vi tar brevet med avviksbemerkningene til etterretning. Vi skal svare Ptil og jobber nå sammen med bedriftsutvalget, arbeidsmiljøutvalget og bedriftshelsetjenesten om dette, sier informasjonssjef i Statoil, Morten Eek.

Han ønsker ikke å kommentere de enkelte punktene i begrunnelsen til Ptil, før de har svart tilsynet.

– Uavhengig av Ptils tilsyn har Statoil nå i januar etablert en felles dedikert samhandlingsarena på konsernnivå i forbindelse med selskapets endringsprogram. Dette ble startet for å sikre arbeidstakermedvirkning  i henhold til hovedavtalen og arbeidsmiljøloven, forteller Eek.

Les også: Overproduksjon i USA gjør at oljeprisen faller. Nå skal landet ØKE produksjonen

Store og tunge prosesser

– Det er viktig for oss å følge opp at sikkerheten blir godt ivaretatt i de store og tunge prosessene som pågår i Statoil, forklarer pressekontakt Øyvind Midttun i Ptil.

Han forteller at de i lengre tid har hatt tilsyn med endrings- og forbedringsprogrammene i Statoil, og når Step-programmet ble igangsatt, videreførte de tilsynsaktiviteten mot dette. I høst så de spesielt hvordan selskapet legger til rette for pålagt medvirkning fra arbeidstakerne.

– Vi ser at de har et klart fokus på kostnader og effektivitet, for oss er det viktig å forsikre at det også er oppmerksomhet rettet mot forbedringer på sikkerhetsområdet, sier han.

De avventer nå svar fra Statoil på avviket.

Les også:

Varslet om «terrorvelde» i Statoils oljesand-prosjekt

Derfor er åpningen av nye arealer i Barentshavet kontroversiell

DNV GL: Nå kan det lønne seg med flytende havvind til oljeplattformer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.