OLJE OG GASS

Statoil-ledere «kjenner ikke alltid til arbeidsmiljølovens menneske- og samfunnssyn»

Ifølge Arbeidstilsynet.

Statoil har fått varsel om pålegg fra arbeidstilsynet etter tilsyn ved Fornebu-kontoret.
Statoil har fått varsel om pålegg fra arbeidstilsynet etter tilsyn ved Fornebu-kontoret. Bilde: Fredrik Drevon
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
31. mars 2014 - 07:00
Vis mer

Statoil har fått et varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet etter tilsyn med arbeidsmiljøutvalget ved Fornebu-kontoret.

Innen mandag 31. mars må Statoils Fornebu-kontor gi en rekke opplysninger til Arbeidstilsynet.

Det handler blant annet om outsourcing, arbeidstakermedvirkning og ledelse.

Les også: Nå mister de Statoil-ansatte fast kontorpult

«Autoritære kulturer»

Arbeidstilsynet krever blant annet svar på om en varslet oppdatering av lederopplæringsprogrammet er gjennomført.

«Noen av lederne i det globaliserte Statoil har sine erfaringer fra mer autoritære kulturer og kjenner ikke alltid til arbeidsmiljølovens menneske- og samfunnssyn», skiver tilsynet i det varslede pålegget.

I varselet kommenterer Arbeidstilsynet også samarbeidsklimaet.

«Et åpent og trygt uttrykksklima kan ikke bare besluttes, men må utvikles over tid gjennom de erfaringer som gjøres individuelt og kollektivt. Ikke alle vi har truffet har denne trygghet», heter det videre i varselet som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

Les også: Statoil snur om gratis kaffe

Utflaggingsplaner

Bakgrunnen for varselet er at to inspektører fra Arbeidstilsynet observerte et møte i arbeidsmiljøutvalget (AMU) 26. juni 2013, mens Statoil-konsernet vurderte omfattende planer for å outsource stillinger.

Informasjon og sentrale sakspapirer om outsourcings-planene var vanskelig å få tak i for hovedverneombudet, heter det i tilbakemeldingen etter tilsynet.

«Medlemmene i AMU må ha tilstrekkelig tilgang på dokumenter og tanker om planlagte organisatoriske endringer til å kunne være med å vurdere konsekvenser på arbeidsmiljøet lokalt og bidra med forslag til tiltak», heter det i det varslede pålegget.

Les også: Så mye tjente Statoil-sjefen i fjor

Pågående tvistebehandling

– Det er ikke til å stikke under en stol at bedriften har et annet syn på hva som ligger i innsynsretten enn tillitsvalgte og verneapparatet. Dette søkes løst gjennom en pågående tvistebehandling, sier Stig Lægreid, konserntillitsvalgt for Nito i Statoil til Teknisk Ukeblad.

– Arbeidstilsynets henvendelse til Statoil bekrefter, slik vi ser det, at vårt syn er riktig, fortsetter han.

Han ønsker ikke å kommentere ut over dette fordi problemstillingen er til behandling.

Venter på svar

Representantene i arbeidsmiljøutvalget var stort sett passive eller forsiktige under møtet i arbeidsmiljøutvalget, skriver tilsynet i det varslede pålegget. «Hva skyltes passiviteten og hva kan gjøres?», spør tilsynet.

Dersom Statoil mente at beskrivelsene ikke var korrekte, ble de bedt om å gi tilbakemelding på dette innen 4. mars. Arbeidstilsynet har ikke fått noen slik tilbakemelding, nå venter de på svar fra Statoil på mandag.

– Vi har bedt om dokumentasjon fra bedriften på at temaene er tatt opp i de rette fora og med den rette grundighet. I den forbindelse har vi bedt om referatet fra arbeidsmiljøutvalget, sier seniorrådgiver Ola Winsvold i Arbeidstilsynet.

Han ønsker ikke å kommentere de enkelte funnene til Arbeidstilsynet, men henviser til varselet om pålegg og mener beskrivelsene der gir et riktig bilde.

Les også: Dette er det ikke lov å spørre om på jobbintervjuet

Jobber med svar

Statoil ønsket fredag ikke å kommentere innholdet i varslet.

– Svarfristen er 31. mars for å svare tilsynet for Oslo, og vi arbeider med det. Vi kunne hatt en tettere dialog om dette forholdet med Arbeidstilsynet, og det er noe vi jobber med. Vi ber ellers om å få komme tilbake til saken når vi har svart tilsynet. Det er ikke naturlig å dele interne drøftelser i media, skriver informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr i Statoil i en epost.

Medvirkning er gjenganger

Tilsynet er en del av Arbeidstilsynet AMU-prosjekt, der de undersøker om arbeidsmiljøutvalgene i norske bedrifter fungerer etter hensikten. Winsvold bekrefter at det varierer sterkt. Temaene som er tatt opp med Statoil om medvirkning i forbindelse med omorganiseringer og ledelse er en gjenganger i tilsyn av norske virksomheter.

– Temaene outsourcing og lederopplæring er viktige temaer i mange deler av norsk arbeidsliv, sier han.

Blant annet vurderer de bedriftenes prosesser med de ansatte rundt outsourcing.

– Arbeidsmiljøloven regulerer ikke selve bestemmelsen om outsourcing, men outsourcing som tiltak har konsekvenser for arbeidsmiljøet, og loven krever at det er en prosess med de ansatte om slike tiltak, sier han på generelt grunnlag.

Les også:

Bli med inn i Statoils nye Oslo-kontor

23 år gamle Mathias sa nei til jobb i Facebook

5 tips til hvordan du bygger CV på nett  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.