KRAFT

– Tidspress øker risikoen for overskridelser

Fersk rapport slår fast at det blir krevende å oppgradere kraftnettet.

INVESTERINGER: Frem til 2020 er det planlagt investeringer i kraftnettet for rundt 130 milliarder kroner – lokalt, regionalt og nasjonalt.
INVESTERINGER: Frem til 2020 er det planlagt investeringer i kraftnettet for rundt 130 milliarder kroner – lokalt, regionalt og nasjonalt. Bilde: Colourbox
27. feb. 2013 - 12:25

Frem til 2020 er det planlagt investeringer i kraftnettet for rundt 130 milliarder kroner – lokalt, regionalt og nasjonalt.

Dette kan bli krevende å få til. Det kommer frem i en fersk rapport fra THEMA Consulting Group, utført på oppdrag fra bransjeorganisasjoner og bedrifter både i kraftsektoren og på forbrukersiden.

Risiko for overskridelser

Investeringene drives av flere faktorer:

Det er fastsatt politiske mål om utbygging av fornybar kraft innen 2020 for å oppfylle EUs fornybardirektiv. Det eksisterende nettet må fornyes og oppgraderes, og det er behov for mer nett for å møte befolkningsveksten.

Det er også et politisk ønske om økt elektrifisering av norsk sokkel og tilrettelegging for økt kraftutveksling med andre land. I tillegg skal det innføres avanserte måle- og styresystemer (AMS) i distribusjonsnettet. Dette gir flere utfordringer.

–  Vi har et sterkt tidspress. Volummessig er dette veldig stort og nettinvesteringer er kompliserte. At det haster presser kostnadene og øker risikoen for overskridelser, sier Håkon Taule, partner i THEMA Consulting Group.

Les også: Sparte 20 prosent strøm med lavere spenning

Stramt arbeidsmarked

Satsingen på nett og fornybar produksjon vil direkte og indirekte gi omlag 15.000 arbeidsplasser årlig frem til 2020. Når anleggene går over i driftsfasen, vil de gi rundt 4500 nye, varige arbeidsplasser. Men arbeidsmarkedet er allerede relativt stramt.

–  Kraftbransjen konkurrerer med petroleumsbransjen om arbeidskraften. Det har vist seg at vi også har et relativt stramt leverandørmarked. Det vil også presse kostnadene. Det blir også en utfordring å koordinere alt vi skal gjøre, sier Taule.

En annen utfordring er tilgangen til kapital:

–  Eierne bør se på sin utbyttepolitikk i forhold til de investeringene som foreligger.

Nedleggelser

Taule mener at det også vil bli krevende å fordele kostandene blant nettkundene på en effektiv måte.

–  Noen skal betale for alle disse investeringene, og man må bli enige om hvem som skal betale hva. Det påligger bransjen å få tingene gjort på en kostnadseffektiv og god måte.

Ifølge rapporten kan økningen i nettkostnader medføre manglende investeringer og nedleggelse av virksomhet i Norge.

–  Industrien ønsker selvsagt muligheten for økt verdiskaping i Norge velkommen og har fordel av reinvesteringene og at forsyningssikkerheten for industrien sikres. Men det er viktig at den industrien som ikke krever økt kapasitet i nettet og som er utsatt for en hard global konkurranse, ikke får en urimelig økt byrde gjennom økte nettkostnader. Industrien vil derfor følge utviklingen i nettinvesteringene til Statnett og andre nettselskaper nøye i årene framover, sier Stein Lier-Hansen,adm. direktør i Norsk Industri i en kommentar til rapporten som legges frem i dag.

 

Les også:

Endelig full produksjon av svensk kjernekraft

Her er vindkraft nå billigere enn kull

Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning

To kraftlinjer kan forsvinne fra Nordmarka  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.