MASKINER & UTSTYR

Testet i steinbrudd i over ett år: JCB først ut med hydrogendrevet gravemaskin

Flere produsenter utforsker hydrogen som energikilde for anleggsmaskiner.

JCB er først ut med hydrogendrevet motor på denne 20-tonns gravemaskinen.
JCB er først ut med hydrogendrevet motor på denne 20-tonns gravemaskinen. Foto: JCB
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
2. juli 2020 - 15:40

Maskinen som ble presentert i går, er en 20-tonns 220X gravemaskin drevet av en brenselcelle med hydrogen. Etter omfattende testing i JCBs steinbrudd i mer enn 12 måneder, mener nå selskapet at de kan avduke en velfungerende prototype av en hydrogendrevet gravemaskin.

– Utviklingen av den første hydrogendrevne gravemaskinen har vært veldig spennende, for vi jobber mot en verden med null karbonutslipp. I løpet av de kommende månedene vil JCB fortsette å utvikle og foredle denne teknologien gjennom avansert testing av vår prototypemaskin. Vi ønsker å være i forkant av teknologiutviklingen på dette området, og gi vårt bidrag til en bransje som bidrag til reduserte miljøutslipp, sier JCBs styreleder Lord Bamford i en melding selskapet har sendt ut.

Her, i en kvikkleiresone som skråner ned mot Oslofjorden, skal det bygges nytt dobbeltspor og stasjon. Bane Nor har tilbudt seg å kjøpe ut terrasseblokkene til venstre i bildet, ettersom det ventes større setningsskader på disse.
Les også

Beboerne får byggeforbud mens Bane Nor bygger dobbeltspor i kvikkleiresonen

Hydrogenbusser fra Bamfords sønn

JCBs eier og styreformann Lord Bamford sammen med sin sønn Jo Bamford, som er blitt en ledende aktør innen hydrogenteknologi i England. <i>Foto:  JCB</i>
JCBs eier og styreformann Lord Bamford sammen med sin sønn Jo Bamford, som er blitt en ledende aktør innen hydrogenteknologi i England. Foto:  JCB

Lord Bamfords sønn, Jo Bamford, tilbrakte 14 år hos JCB før han etablerte Ryse Hydrogen og deretter kjøpte Nord-Irlands bussgigant Wrightbus. Siden har han har vunnet kontrakter for levering av verdens første hydrogen-dobbeltdekkere til byer som London og Aberdeen.

– Jeg tror virkelig hydrogen er Storbritannias beste mulighet til å bygge en verdensledende industri som skaper arbeidsplasser i Storbritannia og gir reduserte utslipp, sier Jo Bamford.

En hydrogendrevet gravemaskin er en el-gravemaskin, hvor batteriene lades av brenselceller som konverterer hydrogen fra tanker med trykk på 700 bar. Motoren på den hydrogendrevne gravemaskinen drives ved at hydrogen reagerer med oksygen i en brenselcelle, som i sin tur skaper energien som trengs for å drive de elektriske motorene. Det eneste utslippet denne prosessen er rent vann.

Frankrike stilte med to ministre på møte blant EUs atomkraftland nylig, nemlig minister for finans, økonomi, industri og digitalisering Bruno Le Maire og minister i samme departement med spesielt ansvar for energi Roland Lescure.
Les også

Historisk atomkraft-boom

Helelektrisk minigraver kom i fjor

Hydrogen-lanseringen kommer etter at JCB i fjor satte bransjens første helelektriske minigraver i produksjon. JCB har også lansert en elektrisk modell i sitt  Teletruk teleskopgaffeltruck-sortiment.

Men også de tradisjonelle dieselmotorene har gjennomgått store forbedringer i det siste, melder JCB. Mye har skjedd på ren dieselteknologi for å oppfylle EUs utslippskrav i trinn V og selskapet har nesten helt fjernet de mest skadelige utslippene fra sin siste generasjon av dieselmotorer.

Nitrogenoksid (NOx) er redusert med 97 prosent, sotpartikler er ned med 98 prosent og karbondioksid-utslippene er redusert med nesten halvparten.

eu, brussel, flagg
Les også

EU: Rekordhøy nedgang i utslippene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.