T2

Test: TOSHIBA LX830

Snerten familie-pc

TEST: Toshiba LX830.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
14. des. 2012 - 18:12
Vis mer

Vi har kun tidligere sett på én alt-i-ett-variant med touch, nærmere bestemt Asus ET2701. Den fikk kritikk for litt for lavoppløst og veldig blank skjerm med synlig touchraster, ekstern strømforsyning og middelmådig ytelse etter prisen, men vi var veldig fornøyd med støynivået.

Nå står neste deltaker i alt-i-ett-konkurransen på testbenken, og denne gang er det Toshiba som får kjørt seg med modellen LX830. Denne er imidlertid litt mindre enn Asus-en, med 23-tommers skjerm.

Guttedesign

Designet er også her veldig maskulint, med tykke sorte rammer og øvrige detaljer i gråmalt plast. "Uff, den var stygg", bemerket sågar enkelte kolleger, uten at undertegnede synes designet er så fælt. Kanskje er det kjønnsskillet som slår inn.

Det som dog kan være et problem, er at anordningen som gjør at maskinen står oppreist virker ganske skjør, og vi ser for oss at det skal ganske lite til for at den skal bikke over - særlig om det er barnehender involvert. 

Maskinen står nemlig på en bakoverlent støtte og har kun to små gummiknotter i front. Det gjør også at justeringsmulighetene er veldig små - denne maskinen kan for eksempel kun vinkles rett frem eller oppover, og ikke på noen måte nedover, om det skulle være ønskelig.

Om du har planer om å bruke touchfunksjonaliteten hadde det vært bedre med muligheter for  nærmest å legge skjermen flatt, som på Dell XPS One.

Strømforsyningen er dessuten ikke integrert her heller. Det gjør sitt til at varmeutviklingen holdes nede, men er fortsatt en designmessig kvise, etter vår mening.

Integrert strømforsyning hadde langt vært å foretrekke - når Apple får det til i lille Mac mini, bør det være mulig å få til her.

TEST: Sony VAIO Duo 11: Dette er hva Windows 8 handler om

LX830 har godt med porter, men vi skulle gjerne sett HDMI-ut, ikke bare -inn.
LX830 har godt med porter, men vi skulle gjerne sett HDMI-ut, ikke bare -inn.

Ganske god skjerm

Oppløsningen er full HD, altså 1920x1080, noe som er langt mer akseptabelt her enn spredt over 27 tommer.

De individuelle pikslene er fortsatt noe synlige, men problemet er på langt nær like markant som på monsteret fra Asus, så vi vil påstå at oppløsningen passer langt bedre her.

Skjermen har ikke den samme intense fargemetningen som på for eksempel Samsungs alt-i-ett i 7-serien, som vi også har på testbenken i disse dager.

LX830-skjermen har god lysstyrke, men er ganske blank og lysstyrken dimmes fort når du beveger deg ut på sidene. Sortnivået og kontrasten er begge veldig gode, så dette er en god skjerm såfremt du holder deg innenfor skjermens ytterkanter.

Kraftig prosessor

Innvendig har LX830 en kraftig firekjernet Intel-prosessor, nærmere bestemt modellen Core i7-3610QM.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det er riktignok snakk om en bærbarprosessor, som betyr noe lavere ytelse, men også langt lavere strømforbruk og varmeutvikling. 

Videre finner vi 8 GB RAM, 1 TB roterende harddisk og Geforce GT 630M-grafikk, også det egentlig en bærbarbrikke.

Systemytelsen er solid, med 10137 poeng i Geekbench og 3202 i PCMark 7 (som riktignok vektlegger en rask SSD-disk ganske tungt, noe denne maskinen altså ikke har).

Grafikkytelsen er ikke like imponerende, med 4934 i 3DMark Vantage. Til sammenlikning scorer den integrerte grafikken i dagens ultrabook-maskiner gjerne rundt drøyt 3000 poeng her.

TEST: Macbook Pro Retina 13": Solid, men veldig frustrerende

Ytelse (høyere er bedre)

 Geekbench3DMark VantagePCMark 7
Toshiba LX830

(Core i7-3610QM, 8 GB, Geforce GT630M)

1013749343202
Asus ET2701 (Core i5-3450, 8 GB, GT640M)873679193377
Samsung DP700 (Core i5-3470T, 8 GB, Radeon HD7850M)705598442666

NB: Samsung-testen er foreløpig ikke publisert, men vi tar med testresultatene dens uansett.

Grei til spill

Det er likevel godt nok til å spille de fleste spill på lave innstillinger. Civilization 5 flyter av gårde i glatte 60 bilder i sekundet på Low og1920x1080, mens Medium og samme oppløsning gir oss rundt det halve.

I The Elder Scrolls V: Skyrim får vi rundt 50 bilder i sekundet på Low og i full HD, mens vi øker til 60 om vi går ned til 1600x900. Det betyr at dette definitivt ikke er maskinen du går for om du har store planer om spilling.

Støymessig er dette helt greit. Vårt kontorlandskap har en ganske støyete ventilasjon, men vi kan likevel godt høre maskinen suse når den blir presset.

Selve støyen er ikke avskrekkende, men viftefrekvensen går opp og ned i heseblesende tempo, og det kan være litt forstyrrende.

God lyd

Høyttalerlyden er både krisp og fyldig, særlig om bruksområdet er film og tv-serier. LX830 spiller også relativt høyt, i alle fall om rommet du skal fylle ikke er spesielt stort.

Stereoperspektivet er også relativt godt om du sitter tett på, og vi liker at det følger med en liten fjernkontroll. Vi skulle dog også sett at det optiske drevet var en bluray-spiller, ikke bare en "gammeldags" DVD-brenner.

Tilkoblingsmessig er Toshiba-maskinen ganske godt utstyrt, med totalt seks USB-porter (hvorav to er av USB 3.0-hastighet), HDMI-inn, minnekortleser, ethernet-port, hodetelefon- og mikrofonport. Kanskje kunne vi ønsket en HDMI-utgang også for tilkobling av en ekstra skjerm, men det får du altså ikke.

Det medfølgende tastaturet er ganske nøkternt, men tar litt tid å bli vant til. Tastene er dype og fine, men har litt seig respons. Musa er av den aller biligste trådløse typen, og ikke verdt å si noe mer om.

For øvrig må vi nevne at testmodellen vår var levert med Windows 7, men den skal også leveres med Windows 8 i Norge, ifølge Toshiba.

Les også: Ny iMac er 5 mm tykk

BLANK: Vårt fotostudio og disse blanke touch-pc-ene spiller ikke helt på lag.
BLANK: Vårt fotostudio og disse blanke touch-pc-ene spiller ikke helt på lag.

Konkurransen

Om vi ser på konkurrentene får du altså en 21,5-tommers iMac til 700 kroner mer. Den har noe heftigere grafikk og integrert strømforsyning, det vi synes er ganske mye hvassere design, men ikke touchskjerm eller optisk drev i det hele tatt.

Asus-varianten heter ET2300 og har en skjerm som nesten kan legges flatt, men den har til gjengjeld noe mindre RAM og ellers ganske like spesifikasjoner. Om disse to er alternativene kan du nok like godt la designpreferansene bli tungen på vektskåla. Det finnes også modeller fra blant annet HP og Dell.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Toshiba gjør det jevnt over ganske godt med sin LX830.

Den har helt grei ytelse, er veldig stillegående, har en ganske god skjerm og god lyd.

Til under 10000 kroner er ikke det så verst.

Les også:

Slik blir neste generasjons ultrabook

Blir dette den viktigste PC-knappen i høst?

– Apple laget markedet. Nå skal vi ta det

Dette blir elektronikktrendene i 2013  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.