Teknisk Ukeblad utsatt for Facebook-svindel

Lurer folk med falsk iPhone-konkurranse.

Teknisk Ukeblad utsatt for Facebook-svindel
iPhone for en krone! Denne tvilsomme annonsen møter de som klikker seg inn på den falske Facebook-siden TekniskUkeblad. Bilde: Skjermdump fra Facebook

Svindlere har stjålet Teknisk Ukeblads navn og opprettet den falske Facebook-siden "TekniskUkeblad".

Her blir TUs artikler delt og Facebook-venner blir lurt til å klikke på en annonse for en falsk iPhone-konkurranse.

I skrivende stund har 512 personer klikket "liker" på den falske Facebook-kontoen.

– Vi ser alvorlig på dette, og gjør alt vi kan for å stoppe dette kjapt. Noen prøver å utnytte vår troverdighet til å få klikk på tvilsomme annonser, sier nettredaktør Svein-Erik Hole.

Les også: Snart skjer det noe drastisk med mobilsamtalene dine

iPhone-scam

Teknisk Ukeblad oppdaget selv svindelen mandag morgen, og tok umiddelbart kontakt med Facebook for å få den falske kontoen fjernet.

– Vi har fått mange henvendelser fra leserne, det er mange oppmerksomme og hjelpsomme folk der ute. Det er selvsagt ikke hyggelig å bli misbrukt på denne måten, sier administrerende direktør Jan M. Moberg.

De som klikker på iPhone-annonsen kommer til nettsiden Jobform, som tilsynelatende ser ut til å være en side som skal hjelpe folk å søke på ledige stillinger. For å være med i trekningen om en iPhone får man beskjed om å bestille et premium-medlemsskap til 399 kroner i måneden.

Under annonsen kommenterer fiktive personer at de har fått en iPhone i posten, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme.

Teknisk Ukeblads IT-ansvarlig fraråder naturligvis folk å klikke på iPhone-annonsen.

– Det er vanskelig å se om jobb-siden er falsk eller ikke. Legger du igjen kredittkort-opplysninger på denne siden, er det god sjanse for at det forsvinner noe fra kontoen din. Man kan også bli svindlet på slike sider bare ved å legge igjen nok personopplysninger, advarer Knut Paulsen.

Les også: Ny norsk superbrikke: – Vi i Norge kan ligge foran når vi vil

Ukentlig tyveri

Det er langt fra første gang eksterne aktører forsøker å utnytte opphavsrettslig materiale fra Teknisk Ukeblad eller andre medier.

– Vi opplever stadig oftere at useriøse aktører på ulikt vis prøver å sko seg på seriøse mediebedrifter. Det går ikke en uke uten at vi opplever tyveri av innhold. En gang fant vi en nettside nær utelukkende bestående av stjålne TU-saker, opprettet i Asia. Artiklene ble brukt til å selge Google-annonser gjennom sidevisninger. Vår linje er å slå hardt ned på alt sånt, og få svindlerne utestengt, sier Hole.

It-ansvarlig Knut Paulsen forteller at svindlerne har kopiert gamle fakta om Teknisk Ukeblad, og lenket til den falske nettsiden tekniskukeblad.com. De begynte så å legge ut saker fra Teknisk Ukeblad i feeden til denne siden.

Les også: 8 morsomme ting du kan bruke Kartverkets data til

Domene-haier

Teknisk Ukeblad har bedt nettleverandøren til tekniskukeblad.com om å stenge adressen. Domenet er registrert i Nederland.

Men mens det kan ta 3-4 dager å få Facebook-siden fjernet, kan sletting av domenet TekniskUkeblad.com være et lengre lerret å bleke.

Ikke sjelden må advokater inn i bildet når såkalte domene-haier har kjøpt opp domener som likner på de domenene bedrifter allerede har.

– Komisk nok var et av innleggene de la ut fra oss på den falske facebook-siden en annonse, og ikke en artikkel. Noe som får meg til å tro at det ikke er nordmenn som har lagt ut dette, men at det har blitt brukt «roboter» til å opprette denne siden, sier Paulsen.

Folk bør være følge med og rapporterer til Facebook når de oppdager sider eller profiler som åpenbart ikke er ekte.

– Falske profiler og sider har vært et problem siden Facebook ble opprettet, og siden internett ble etablert. Denne varianten er en fortsettelse fra Nigeria-brevene. Det som er bra er at Facebook har rapporteringsverktøy for slike hendelser, som folk bør bruke, sier Paulsen.

 

Les også:

Du er din egen ID

Dette er kortsvindlernes 5 sleipeste teknikker  

Her er whiskyflaska som kan fortelle deg om den har vært åpnet