IT

Teknisk Ukeblad utsatt for Facebook-svindel

Lurer folk med falsk iPhone-konkurranse.

iPhone for en krone! Denne tvilsomme annonsen møter de som klikker seg inn på den falske Facebook-siden TekniskUkeblad.
iPhone for en krone! Denne tvilsomme annonsen møter de som klikker seg inn på den falske Facebook-siden TekniskUkeblad. Bilde: Skjermdump fra Facebook
24. mars 2015 - 21:03

Svindlere har stjålet Teknisk Ukeblads navn og opprettet den falske Facebook-siden "TekniskUkeblad".

Her blir TUs artikler delt og Facebook-venner blir lurt til å klikke på en annonse for en falsk iPhone-konkurranse.

I skrivende stund har 512 personer klikket "liker" på den falske Facebook-kontoen.

– Vi ser alvorlig på dette, og gjør alt vi kan for å stoppe dette kjapt. Noen prøver å utnytte vår troverdighet til å få klikk på tvilsomme annonser, sier nettredaktør Svein-Erik Hole.

Les også: Snart skjer det noe drastisk med mobilsamtalene dine

iPhone-scam

Teknisk Ukeblad oppdaget selv svindelen mandag morgen, og tok umiddelbart kontakt med Facebook for å få den falske kontoen fjernet.

– Vi har fått mange henvendelser fra leserne, det er mange oppmerksomme og hjelpsomme folk der ute. Det er selvsagt ikke hyggelig å bli misbrukt på denne måten, sier administrerende direktør Jan M. Moberg.

De som klikker på iPhone-annonsen kommer til nettsiden Jobform, som tilsynelatende ser ut til å være en side som skal hjelpe folk å søke på ledige stillinger. For å være med i trekningen om en iPhone får man beskjed om å bestille et premium-medlemsskap til 399 kroner i måneden.

Under annonsen kommenterer fiktive personer at de har fått en iPhone i posten, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme.

Teknisk Ukeblads IT-ansvarlig fraråder naturligvis folk å klikke på iPhone-annonsen.

– Det er vanskelig å se om jobb-siden er falsk eller ikke. Legger du igjen kredittkort-opplysninger på denne siden, er det god sjanse for at det forsvinner noe fra kontoen din. Man kan også bli svindlet på slike sider bare ved å legge igjen nok personopplysninger, advarer Knut Paulsen.

Les også: Ny norsk superbrikke: – Vi i Norge kan ligge foran når vi vil

Ukentlig tyveri

Det er langt fra første gang eksterne aktører forsøker å utnytte opphavsrettslig materiale fra Teknisk Ukeblad eller andre medier.

– Vi opplever stadig oftere at useriøse aktører på ulikt vis prøver å sko seg på seriøse mediebedrifter. Det går ikke en uke uten at vi opplever tyveri av innhold. En gang fant vi en nettside nær utelukkende bestående av stjålne TU-saker, opprettet i Asia. Artiklene ble brukt til å selge Google-annonser gjennom sidevisninger. Vår linje er å slå hardt ned på alt sånt, og få svindlerne utestengt, sier Hole.

It-ansvarlig Knut Paulsen forteller at svindlerne har kopiert gamle fakta om Teknisk Ukeblad, og lenket til den falske nettsiden tekniskukeblad.com. De begynte så å legge ut saker fra Teknisk Ukeblad i feeden til denne siden.

Les også: 8 morsomme ting du kan bruke Kartverkets data til

Domene-haier

Teknisk Ukeblad har bedt nettleverandøren til tekniskukeblad.com om å stenge adressen. Domenet er registrert i Nederland.

Men mens det kan ta 3-4 dager å få Facebook-siden fjernet, kan sletting av domenet TekniskUkeblad.com være et lengre lerret å bleke.

Ikke sjelden må advokater inn i bildet når såkalte domene-haier har kjøpt opp domener som likner på de domenene bedrifter allerede har.

– Komisk nok var et av innleggene de la ut fra oss på den falske facebook-siden en annonse, og ikke en artikkel. Noe som får meg til å tro at det ikke er nordmenn som har lagt ut dette, men at det har blitt brukt «roboter» til å opprette denne siden, sier Paulsen.

Folk bør være følge med og rapporterer til Facebook når de oppdager sider eller profiler som åpenbart ikke er ekte.

– Falske profiler og sider har vært et problem siden Facebook ble opprettet, og siden internett ble etablert. Denne varianten er en fortsettelse fra Nigeria-brevene. Det som er bra er at Facebook har rapporteringsverktøy for slike hendelser, som folk bør bruke, sier Paulsen.

 

Les også:

Du er din egen ID

Dette er kortsvindlernes 5 sleipeste teknikker  

Her er whiskyflaska som kan fortelle deg om den har vært åpnet  

 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.