KRAFT

Sverige har doblet solcelle-kapasiteten - for fjerde år på rad

– Bruker to uker på å installere det Norge monterte i løpet av hele 2013.

Fjoråret ble et vendepunkt for norsk solkraft. Likevel er Norge en sol-miniputt i forhold til våre naboer.
Fjoråret ble et vendepunkt for norsk solkraft. Likevel er Norge en sol-miniputt i forhold til våre naboer. Bilde: Colourbox
25. mars 2015 - 10:47

I fjor installerte Sverige 36,2 MW solkraft. Det er nær en dobling fra 2013, melder svenske Energimyndigheten.

Svenskenes totale solcelle-kapasitet var mot slutten av fjoråret på 79,4 MW, noe som gir en elektrisitetsproduksjon på anslagsvis 75 GWh i året.

Det tilsvarer energibruken til drøyt 3 300 svenske husholdninger, som bruker elektrisitet til oppvarming. Snittforbruket til hver enkelt husholdning er beregnet til 22 700 kilowattimer i året.

Les også: Nå kan du få solceller på taket - uten at det synes

Øker fra lavt nivå

Akkurat som i Norge, har Sveriges solcelle-marked tidligere i stor grad bestått av frittstående solcelleanlegg, som ikke er koblet til kraftnettet.

I fjor bidro svenske privatpersoner og bedrifter til å doble mengden solcellekapasitet koblet til nett til 35,1 MW.

– Sveriges installerte effekt er fortsatt veldig lav sammenliknet med de landene som ligger foran. Italia får i dag cirka ti prosent av sin totale elproduksjon fra solen, mens Sverige bare får 0,06 prosent. Vi øker altså fra et veldig lavt nivå, sier doktorgradsstipendiat Johan Lindahl ved Uppsala Universitet, som har utarbeidet den svenske statistikken på oppdrag fra Energimyndigheten.

Les også: Rapport: Den beste temperaturen for solceller er under fem minus

Norge miniputt

Sammenliknet med Norge er Sverige likevel en sol-gigant å regne, når det kommer til samlet installert solcelle-kapasitet.

Til tross for at 2014 ble et vendepunkt for solkraft i Norge, med en mangedobling av installerte anlegg som ble koblet til nett.

I 2013 var solcelle-anlegg med en effekt på 100 kilowatt installert og koblet til kraftnettet i Norge. Ved utgangen av 2014 var den installerte kapasiteten økt til hele 1,7 MW.

– Ved utgangen av 2014 hadde vi 14 ganger så mye solkraft koblet til nettet som året før. Vi kan i  hvert fall  klappe oss på skulderen og si at vi slår dem i vekst. Men de bruker altså omtrent to uker på å installere det vi monterte i Norge i løpet av hele 2014, sier Bjørn Thorud, ansvarlig for solenergi i Multiconsult, til Teknisk Ukeblad.

Les også: Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften

Like mye sol

– Hvorfor er svenskene så mye større på solenergi enn Norge?

– De har i hvert fall ikke mer sol enn oss. Svaret er nok at svenskene har høyere strømpriser og støtteordninger for solenergi. I Sverige får du elsertifikater for solcelleanlegg, det får du ikke i Norge. Selv om el-sertifikatmarkedet i prinsippet skal være teknologinøytralt, sier Thorud.

Som i Sverige, har også det lille, norske solcellemarkedet gått fra å primært bestå av fyrlykter drevet på sol, og solpanel på hyttetak, til å i større grad bestå av solcelleanlegg som kobles til nett, gjerne større anlegg montert på toppen av næringsbygg.

Les også: Tyske forskere: Batterier til solcellestrøm kan være livsfarlige

Svenske særfordeler

Svenskene innførte i år skattefradrag for privatpersoner som leverer elektrisitet, blant annet fra solcelleanlegg, til nettet. De får 60 øre ekstra per kilowattime fra myndighetene.

Mens norske bedrifter og privatpersoner ikke får elsertifikater for solcelle-anlegg, er nå 1300 svenske solcelle-anlegg registrert i elsertifikatsystemet.

– Det er mange som søker om å få elsertifikat for solcelleanlegg, både privatpersoner og bedrifter. Søknadene fortsetter å komme i stort tempo, og vi ser ingen tegn til at trenden snur, sier saksbehandler Carolina Fröberg i en pressemelding.

Les også:

Et billig materiale kan øke solcelleeffekten med 50 prosent  

Norske forskere med store oppdagelser om nanopartikler  

– Solcellepanel kan gi livsfarlige støt og hindre redningsarbeid  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.