CONCEPT

Rapport: Den beste temperaturen for solceller er under fem minus

– Bekrefter at solceller har større potensial også i Norge.

 En ny IEA-rapport konkluderer med at solcelleanlegg kan fungere optimalt når temperaturen synker under fem minusgrader.
En ny IEA-rapport konkluderer med at solcelleanlegg kan fungere optimalt når temperaturen synker under fem minusgrader. Bilde: Colourbox
20. jan. 2015 - 20:08

At Spania har mangfoldige ganger flere solcelle-anlegg enn Norge, er ingen tilfeldighet.

Hvor mange soltimer et land har, påvirker sterkt utbredelsen av solcelleanlegg.

Likevel, det er langt flere forhold enn antall soltimer som påvirker hvor godt et solcelle-anlegg fungerer i lengden.

Påvirker spenningen

Det internasjonale energibyrået (IEA) har i en rekke rapporter sett på tradisjonelle, fotovoltaiske solceller.

Den siste rapporten viser hvor mye temperaturen i omgivelsene påvirker hvordan solcelle-anlegg fungerer over lengre tid.

– Man vil helst ha så mye sollys som mulig, fordi man produserer mer strøm jo mer sol som treffer solcellepanelet. Samtidig så påvirker temperaturen i selve solcellepanelet spenningsnivået. Jo høyere temperatur i anlegget, jo lavere spenning kommer ut, sier Erik Stensrud Marstein, IFE-forsker og leder av Norsk forskningssenter for solcelleteknologi.

Det betyr at solcellepanelet blir mindre effektivt.

IEA-rapporten analyserer 594 solcelleanlegg over hele verden, og viser at høy innstrålingsgrad ikke er noen garanti for at anlegget yter optimalt.

Til tross for høye strålingsnivåer i de sørlige og midtre regionene i Italia, så genererte både små og store solcelleanlegg i de sørlige regionene mindre enn anleggene i de midtre regionene i forhold til hvor mye anleggene nominelt skulle ha produsert.

Årsaken var høyere temperaturer.

Les også: – Solcellepanel kan gi livsfarlige støt og hindre redningsarbeid

Vurderer forutsetningene

Det betyr naturlig nok ikke at kaldere temperaturer generelt gir høyere elektrisitetsproduksjon.

Anleggene i de sørlige og midtre regionene i Italia produserte mer enn solcelle-anleggene nord i landet, tross kjøligere temperaturer i nord, fordi solinnstrålingen i sør var mye kraftigere.

IEA-rapporten vurderte de 594 anleggene ut i fra "performance ratio", som kan oversettes til "reelt utbytteforhold".

Dette sier noe om forskjellen i hva man tror et solcelleanlegg vil kunne levere ut i fra spesifikasjonene, målt opp mot hva anlegget faktisk leverer under reelle forhold.

Rapporten viste blant annet at solcelleanlegg plassert nord i Nederland hadde en "performance ratio" på drøyt 82 prosent i vintermånedene. Det var rundt ni prosent mer enn i sommermånedene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

IEA-rapporten sier at solcelleanlegg fungerer optimalt ut i fra egne forutsetninger når omgivelsestemperaturen er under fem minusgrader.

Effekten avtar etterhvert som det blir varmere, og reduserer "performance ratio" til 65 prosent når temperaturen stiger til over 25 grader.

Les også: Verdens største solcelleanlegg er satt i drift

Flere forhold påvirker

– Alle solcelleanlegg designes for å levere under visse forutsetninger. Et anlegg på 2 MW skal gi 2 MW effekt ved en gitt innstråling og temperatur. Det denne rapporten gjør er å slå sammen data fra mange anlegg for å få en mer robust forståelse for hvordan anleggene presterer i snitt, ut i fra blant annet temperatur, værforhold og installasjon, inkludert valg av elektronikk. Dette er viktig kunnskap for bransjen, sier Marstein.

De beste solcelleanleggene kombinerer sterk innstråling med lavere temperatur. Derfor mener Marstein IEA-rapporten bekrefter at Norge har et større potensial for solkraftutbygging enn man tidligere trodde.

– Det er områder i Norge, Sverige og Tyskland med overraskende mye sol og lavere temperaturer. Erfaringene fra flere norske anlegg er at vi generelt får ut mer enn anleggene er designet etter, fordi vi har en lavere temperatur enn man vanligvis legger til grunn, sier Marstein til Teknisk Ukeblad.

Les også: Forskere har satt ny rekord for effektivitet i solceller

Bra vinterdager

IFE-forskeren poengterer at den norske elektrisitetsproduksjonen fra solceller kan bli høy på solrike vinterdager.

– Store, snødekte flater i som reflekterer sollyset i kombinasjon med lave temperaturer gjør at vi kan produsere ganske mye i Norge i disse periodene, sier Marstein.

At solcelleanlegg yter bedre i kjølig klima, er ikke alene nok til å anbefale utbygging av flere solcelleanlegg i Norge, påpeker forsker Gaute Stokkan ved Sintef Materialer og kjemi.

– Flere faktorer påvirker hvor godt Norge er egnet for solkraft. Det er for eksempel viktig å ha stor solinnstråling i de periodene hvor det er behov for elektrisiteten. I Spania er det for eksempel stort behov for aircondition i sommermånedene, når produksjonen er høyest, sier Stokkan.

Les også:

Dette huset produserer nok strøm til å lade elbilen og varme svømmebassenget  

Dette er den typiske eieren av et solvarmeanlegg

Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.