OLJE OG GASS

SV utfordrer Arbeiderpartiet på oljepolitikk

Fem punkter SV mener vil bevise Gahr Støres uttalte miljøprofil.

 SV vil ha ned tempoet på sokkelen, og utfordrer Arbeiderpartiet på sitt nye klima-image.
SV vil ha ned tempoet på sokkelen, og utfordrer Arbeiderpartiet på sitt nye klima-image. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
24. juni 2014 - 09:04

SV har som mål å parkere Høyre i miljøpolitikken, men trenger Arbeiderpartiet med på laget.

Etter Jonas Gahr Støres uttalte miljøprofil etter hans inntreden som Ap-leder, særlig med landsmøtetalen der klima var hovedsaken, ønsker SV å utfordre Støre for å se om han virkelig mener alvor.

Blant annet håper de å få Ap med på å kreve «utslippsfri kraft fra land» på ny petroleumsvirksomhet fra dag én. Som kjent var SV blant forkjemperne for å sørge for kraft fra land til hele Utsirahøyden i prosessen som har gått det siste halvåret.

En av de andre utfordringene fra SV er at de ønsker å nedsette et tempoutvalg for å se om det går for fort i svingene på sokkelen.

Dette går frem i et debattinnlegg fra Heikki Holmås og Audun Lysbakken som Dagbladet har publisert.

Les også: Denne kan pumpe opp gass verdt 170 milliarder kroner

SVs fem punkter

SV har utfordret Arbeiderpartiet på fem punkter. De er følgende:

  1. Opprette et tempoutvalg som skal gi anbefaling for hvor fort norsk olje og gass bør utvinnes og hvor mye av den fossile energien som bør bli liggende.
  2. Etablere petroleumsfrie soner i sårbare områder som i Lofoten, Vesterålen og Senja, ved iskanten og på Møreblokkene
  3. Trekke Statoil ut av tjæresand
  4. Trekke pensjonsfondet ut av alle investeringer i fossil energi
  5. Stille krav om at ny petroleumsvirksomhet på norsk sokkel skal drives med utslippsfri kraft fra dag én.

Lysbakken og Holmås sier at Norge må ta sin del av klimautfordringen.

– Vi trenger et faglig grunnlag før Stortinget deler ut flere konsesjoner. Vi må finne ut hvor stor del som er Norges ansvar å holde igjen, og ikke bare peke på andre land. Så bør vi begynne med å verne de sårbare områdene. Vi bør heller ikke tjene penger på fossil energi i utlandet, derfor bør vi trekke oljefondet ut av kull, olje og gass og Statoil ut av tjæresand i Canada, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

Les også: – Halvparten av lønna offshore er overtidsbetaling

Jonas Gahr Støre
Jonas Gahr Støre blir utfordret av SVs Heikki Holmås og Audun Lysbakken. Scanpix

– Vi trenger ikke mer SV-politikk

Ikke overraskende er det ikke alle som synes SVs forslag for oljepolitikken er kanonbra. Blant dem er petroleumsrådgiver Hans Henrik Ramm, som mener SV bommer.

– Alt dette er dårlige forslag til symbolpolitikk som ikke vil ha noen verdi for miljø eller klima, men være til betydelig skade for norske interesser. Alt strider også mot hva Arbeiderpartiet har stått for i alle år sammen med et bredt flertall i Stortinget, om petroleumspolitikk, eierstyring og Pensjonsfondets investeringsstrategi. Vi trenger ikke mer SV-politikk, eller ytterligere tvil om forutsigbarheten i norske rammebetingelser, sier Ramm til Teknisk Ukeblad.

– Innenfor petroleumspolitikken må politikerne nå tvert imot trekke linjene tilbake til petroleumsmeldingen og ta fatt på de store gjenstående oppgavene som må løses dersom vi skal nå de målene som Stortinget satte seg da. Arbeiderpartiet trenger heller å fjerne tvil om sin egen troverdighet i norsk petroleumspolitikk.

Jonas Gahr Støre har foreløpig ikke kommentert SVs utfordringer, men har lovet Dagbladet å komme tilbake med et svar.

Les også:

Goliat skal tåle en titusenårsstorm

Denne gravemaskinen kan jobbe på havbunnen  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.