ENERGI

Subsea-gründere har saksøkt Siemens etter razzia: Nå møtes de i retten

Mener giganten har krenket patentet deres.

Mandag skal striden mellom Subsea Solutions og Siemens opp i Oslo tingrett. Førstenevnte har gått til søksmål, fordi de mener Siemens har krenket patentet deres.
Mandag skal striden mellom Subsea Solutions og Siemens opp i Oslo tingrett. Førstenevnte har gått til søksmål, fordi de mener Siemens har krenket patentet deres. Foto: Roald Ramsdal/faksimile fra Patentstyret
Ina AndersenIna AndersenJournalist
13. mai 2019 - 05:00

I dag, mandag, starter rettssaken hvor industrigiganten Siemens må forsvare seg mot anklagene fra gründerselskapet Subsea Solutions i Oslo tingrett.

Stridens kjerne er en teknologi som bidrar til forlenget levetid av oljefelt, hvor Subsea Solutions anklager Siemens for å ha krenket patentet deres. 

I sluttinnlegget skriver gründerselskapet at de mener dette har skjedd forsettlig eller grovt uaktsomt.

De krever at Siemens forbys å bruke teknologien, og at selskapet må betale erstatning tilsvarende det dobbelte av hva en lisens for å bruke Subsea Solutions' teknologi ville kostet.  

Uanmeldt besøk av namsmannen

Teknologikonflikten mellom de to selskapene startet vinteren 2014, da gründerne oppdaget at Siemens på sine nettsider reklamerte for en innretning som kunne settes på havbunnen og være et alternativ til å skifte ut navlestrengen til subsea-utstyr.

Saken fikk en ny omdreining våren 2015 da namsmannen kom på uanmeldt besøk hos Siemens' kontorer i Oslo og Stavanger. Der kopierte de ut store mengder data, blant annet eposter og hjemmeområder til flere ansatte.

Bakgrunnen var at selskapet Subsea Solutions mistenkte at Siemens hadde brukt deres forretningshemmeligheter, og de ba domstolen om å sikre bevis.

I ettertid kranglet gründerselskapet og Siemens lenge om tilgangen til det kopierte datamaterialet. Siemens anket bevissikringssaken hele veien til Høyesterett, fordi de fryktet for sine forretningshemmeligheter. Anken fra Siemens ble imidlertid avvist, og datamaterialet ble gjennomgått av en rettsoppnevnt sakkyndig.

Bevissikringssaken endte imidlertid med at Oslo tingrett rett før jul i fjor slo fast at Subsea Solutions kun fikk lese åtte eposter og fem dokumenter av datamaterialet som ble kopiert hos Siemens.

Bondura hevder at bolten til høyre langt på vei er en kopi av deres egen bolt (til venstre).
Les også

Hevder bolt-gründeren tok med seg selskapet med «hud og hår» og startet på nytt

Men i sommer saksøkte likevel gründerselskapet Siemens for å ha krenket patentet deres, og saken skal opp i tingretten i dag, mandag 13. mai. 

– Forsettlig

Subsea Solutions skriver i sluttinnlegget at egenskapene til Siemens teknologi finnes igjen i patentet, og at Simens gjennom sin fremstilling, markedsføring, anvendelse og salg av teknologien har gjort inngrep i patentet.

De krever at Siemens dermed må forbys å selge eller ta i bruk teknologien. I tillegg krever gründerselskapet økonomisk kompensasjon. 

– Etter Subseas syn har inngrepet skjedd forsettlig eller grovt uaktsomt. Det kreves følgelig vederlag svarende til det dobbelte av en rimelig lisensavgift for utnyttelsen, skriver Subsea Solutions.  

Gründer Torfinn Borsheim henviser til sin advokat David Brambani, partner i Schjødt, for kommentarer. Brambani opplyser til Teknisk Ukeblad at de på generelt grunnlag er tilbakeholdne med å kommentere saker som står for retten, fordi de ikke vil forhåndsprosedere i media.

Han påpeker likevel at Subsea Solutions er et lite gründerfirma som jobber med å få tilgang til markedet for sin nye og patenterte subsea-teknologi.

– Etter Subsea Solutions syn tilbyr Siemens nå en teknologi med de eksakt samme egenskaper. Siemens krenker derfor Subsea Solutions' rettigheter. Søksmålet er anlagt for å beskytte teknologirettighetene og å sørge for at de investeringene Subsea Solutions har gjort i utviklingen av sin teknologi ikke går tapt, skriver han i en e-post. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han understreker at Siemens har vært kjent med Subsea Solutions' patent i lang tid, men at selskapet likevel har valgt ikke å respektere dette.

Lars Johan Andresen, CEO Siemens Mobility. På Camp Nyland, Bane Nor. Presenterer robot og samarbeid med Railway Robotics.
Les også

Fulgte drømmen: : – Hadde kanskje litt vel høye ambisjoner

– I rettssaken vil det bli påberopt en rekke bevis til støtte for Subsea Solutions syn, dette inkluderer også dokumenter som Subsea Solutions fikk tilgang til gjennom den tidligere bevissikringssaken.

– Ikke grunnlag for påstandene

Siemens på sin side hevder i sluttinnlegget at en rekke trekk i pantentet til Subsea Solutions ikke finnes i Siemens' Subsea Hydraulic Power Unit, og at det derfor ikke er snakk om et inngrep i patentet til Subsea Solutions.

De mener dermed at det ikke er grunnlag for å betale noen form for erstatning til Subsea Solutions. Om retten skulle komme til at det er gjort inngrep i patentet, hevder de at det uansett ikke er grunnlag for erstatning, fordi Siemens ikke har oppnådd økonomisk vinning, samtidig som Subsea Solutions ikke har lidt noe økonomisk tap. 

Nyttårshelgen må beboere og reisende på Sørlandet være forberedt på krevende forhold når det kan komme opptil én meter snø.
Les også

Advarer bilister: Opptil én meter snø på Sør- og Østlandet

Videre mener Siemens selve patentet mangler tilstrekkelig med nyhet og såkalt oppfinnelseshøyde, og krever at det kjennes ugyldig.  

Kommunikasjonsdirektør Stian Thorsrud i Siemens skriver til Teknisk Ukeblad at selskapet ikke ønsker å kommentere saken i dybden nå rett før rettsaken.

– Generelt kan vi si at Siemens fortsatt mener at det ikke er grunnlag for Subsea Solutions’ påstand om patentkrenkelse. Vi skulle gjerne ha sett at saken ble løst gjennom dialog, men det har ikke vært mulig, legger han til, og viser ellers til uttalelser selskapet tidligere har gitt Teknisk Ukeblad i saken.

Tidligere har selskapet blant annet uttalt at det i gjennomgangen av dokumenter fra razziaen ikke ble funnet informasjon som underbygger påstandene fra Subsea Solutions.

Forlenger levetiden

Gründerne i Subsea Solutions har patentert en løsning der en innretning som leverer hydraulisk kraft på havbunnen, en såkalt SHPU, brukes i et system for levetidsforlengelse.

SHPU står for Subsea Hydraulic Power Unit.

Løsningen til gründerne gjør at eksisterende utstyr på havbunnen, som ventiltrær eller navlestreng (forbindelsen med kraft og hydraulikk fra overflaten) fortsatt kan brukes selv om det skulle være delvis defekt.

Et sentralt formål med patentet er dermed å unngå full utskiftning av hele ventiltreet eller navlestrengen, som er en svært kostbar affære.

Gründerne søkte om patent på teknologien i 2011, og fikk det innvilget året etter. Det er dette patentet de mener Siemens har begått inngrep i.

SHPU-teknologien har vært kjent lenge, og mer generelt blir det sett på som en avgjørende brikke i oljenæringens visjon om en havbunnsfabrikk.

Belgiske Exmar har to mellomstore gasskip (46.000 m3) for transport av ammoniakk under bygging i Sør-Korea. De vil også bli de første med ammoniakkmotorer. WinGd leverer X-DF-A-motorene mens Wärtsilä Gas Solutions leverer drivstoffsystemene.
Les også

Norsk teknologi på første ammoniakkdrevne skip

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.