INDUSTRI

Stupte 65,1 meter med livbåt

Produsentene kappes om verdensrekorden.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
28. mai 2013 - 10:53

Rekordfallet ble gjort i forbindelse med tester av FF1200 for en kunde. Umoe Schat-harding og den andre norske store leverandøren av fritt-fall-livbåter, Norsafe i Arendal, har i det stille drevet en rekordkamp.

Den forrige rekorden hadde Norsafe med 61,53 meter, satt i september i fjor med deres GES50 MKIII.

Kampen

Livbåtprodusenten Umoe Schat-Harding satte i 2009 verdensrekord med et slipp fra 55 meters høyde. Den økte de litt seinere til 60,1 meter, før Norsafe la på noen centimeter i fjor.

Da flaggskipet FF1200 skulle fullskalatestes for kunden, benyttet Schat-Harding anledningen til å ta tilbake rekorden de mistet i september i fjor med noen fattige centimetere.

Video: Se inne i livbåten når den stuper 30 meter

Makshøyde

Maksimalhøyden til kranskipet Uglen på 65,1 ble beskrankningen. Det var nok til å ta tilbake verdensrekorden.

Umoe Schat-Harding skriver i en pressemelding at alle krav til fullskalatesting ble fulgt. FF1200 med en egenvekt på 21 tonn ble fylt opp med 7 tonn sandsekker, som illuderte passasjerer.

Etter fallet ble fartøyets motorer kjørt i fire timer. Livbåten Både teknisk og strukturelt fungerte livbåten den skulle.

Sertifisering

En uavhengig 3. part sto for verifisering av testene.

Fullskalatestene utføres i forbindelse med sertifisering og godkjennelse. Det dreier altså ikke om en kappestrid selskapene gjør for moroskyld.

Akselerometere og annet måleutstyr brukes for å kontrollere at mannskapet ikke blir utsatt for større g-krefter enn tillatt.

Testen er et såkalt 30 prosent overhøydedropp. For å få en sertifisering for dropp fra 47 meters høyde, blir båten testet med et 30 prosent høyere dropp.

I toppen

Administrerende direktør Geir Arne Veglo i Umoe Schat-Harding sier i en pressemelding at verdensrekorden er med på å dokumentere at Umoe Schat-Harding er en verdensledende leverandør av frittfall-livbåter.

– Vi mener denne båten fortjener å inneha en slik rekord. FF1200 er sett på som et «state of the art» produkt i markedet. Verdensrekorden viser at vi jobber for alltid å være i front, sier Veglo.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Om 10 år kan vi se skip uten mannskap

Her klatrer Linda utenpå plattformen

Disse riggene gikk det galt med  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.