BYGG

Studenter skal hjelpe trøndere å spare energi

Fra 9. oktober til 9. november skal studenter fra NTNU reise hjem til trøndere og gi dem råd om energieffektivisering. Illustrasjonsfoto.
Fra 9. oktober til 9. november skal studenter fra NTNU reise hjem til trøndere og gi dem råd om energieffektivisering. Illustrasjonsfoto. Bilde: Joachim Seehusen
9. okt. 2013 - 14:02

I samarbeid med Naturvernforbundet, skal studenter ved Energi- og miljølinjen på NTNU veilede trøndere i hvordan de kan spare energi.

Fra 9. oktober til 9. november drar studentene gratis hjem til folk med energisparende råd. Målet er å hjelpe folk å spare penger, samtidig som de blir mer miljøbevisste.

Gir praksis

– Det er en god mulighet for oss, som gir oss praksis i en ellers veldig teoretisk utdannelse, sier Kaja Bergwitz-Larsen.

Hun er studentansvarlig for de nær 30 studentene som har meldt seg som rådgivere. Bergwitz-Larsen forteller at prosjektet får støtte fra Trondheim fylkeskommune og trygg-stiftelsen, og at husstandene som ønsker rådgivning ikke behøver å betale noe for det.

– Målet er å hjelpe folk å bli bevisste sitt energiforbruk, så kommer vi med råd utfra huset de bor i. Det er store forskjell på hvilke råd husstandene får, ut fra alder på hus og husets stand, sier hun.

Les også: – Energisparing gjennom effektivisering er en illusjon

Opplæring hos Naturvernforbundet

Studentene som vil reise rundt til trønderske hjem går alt fra andre til femte året på studiet. De har alle vært på kurs hos Naturvernforbundet i forkant av prosjektet.

– Vi har fått god opplæring fra både energirådgivere i Naturvernforbundet, ENOVA og forskere ved NTNU, sier Bergwitz-Larsen.

I løpet av, og i etterkant av prosjektet, vil en forskergruppe fra NTNU følge med på resultatene, og se om husstandene som får veiledning tar til seg studentenes råd.

– De vil følge prosjektet over en tidsperiode og se om det kommer noen positive resultater utfra rådgivningstjenesten vår, sier Bergwitz-Larsen.

Anbefaler etterisolering

Det første studentene råder husstandene til, er ifølge Bergwitz-Larsen alltid å kartlegge eget energiforbruk.

– Man må være klar over hvor mye energi man bruker, det er det viktig å være bevisst på. Så kan man sammenlikne eget forbruk med hva som er normalt, og se om man ligge over eller under normalen. Og se om det er potensialet for energisparing, forklarer hun.

En av de enkleste måtene å redusere energiforbruket på er etterisolering av vegg og tak.

– En del eldre boliger er dårlig isolert. Ved å isolere bedre kan man dermed redusere energiforbruket veldig. En annen ting vi anbefaler mange å gjøre er å bytte ut energikilde, slik at man får en mer miljøvennlig energikilde som ikke går på elektrisitet, sier hun.

Les også: Nanokuler kan bli fremtidens isolasjon

En god starthjelp

Organisasjonsrådgiver Hallgeir Frøseth Opdal i Naturvernforbundet i Nord- og Sør-Trøndelag har stor tro på at gratis rådgivning kan få folk til å være mer energibevisste.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er den beste måten å frigjøre mer energi på, i stede for å produsere ny energi, er å spare energi. Jeg har inntrykk av at folk ønsker å bli mer energieffektive, så lenge det ikke går på bekostning av komfort. Problemet er da at de ofte ikke vet hvor de skal starte, det er det studentene vil hjelpe dem med nå, sier han.

Opdal er enig med Bergwitz-Larsen, og sier de mest eneergieffektiviserende tiltakene stort sett er etterisolering av gamle boliger.

– Utover det kan man spare mye energi ved å bytte ut gamle vinduer, bytte fra oljefyr til varmepumpe og bytte ut gamle vedovner med nye energieffektive vedovner, sier han.

Les også:

Nå kommer kun 2,4 prosent av fjernvarmen fra olje

Eneboliger kan nesten bli nullenergibygg, men kundene skygger unna

Slik vil de lage isolasjon av søppel  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.